Nadia Comăneci împlineşte 51 de ani VIDEO

Nadia Comăneci, cea mai bună gimnastă din istorie, împlineşte luni 51 de ani. "Zeiţa de la Montreal" este prima gimnastă a epocii moderne care a primit nota 10 într-un concurs olimpic. A câştigat cinci medalii olimpice de aur şi este considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX.

RomaniaTV.net
12 nov. 2012, 06:48
Nadia Comăneci împlineşte 51 de ani VIDEO

Nadia Comăneci s-a născut la Oneşti, pe 12 noiembrie 1961 şi a fost botezată după „Nadejda” (citit nadiejda), ca eroina unui film rusesc. La numai 14 ani, Comăneci a devenit o stea a Jocurilor Olimpice de Vară din 1976 de la Montreal. Atunci, Nadia a devenit prima gimnastă care a obţinut nota maximă la exerciţiul de la bârnă, şi nu o dată, ci de şapte ori!

A câştigat şi trei medalii de aur la individual compus, bârnă şi paralele, o medalie de argint cu echipa şi încă o medalie de bronz la sol.

Nadia s-a retras din activitatea competiţională după Jocurile Olimpice de la Moscova, din 1980. S-a căsătorit cu gimnastul american Bart Conner în România, în luna aprilie a anului 1996, iar naşii lor au fost Dana şi Adrian Năstase. Cei doi sportivi conduc acum o academie de gimnastică.

Zeiţa de la Montreal şi-a câştigat o mulţime de fani de-a lungul timpului. Printre cei care au lăudat performanţele ei s-a numărat chiar şi Prima Doamnă a Statelor Unite.

„Vedeţi voi, una dintre cele mai fericite amintiri ale mele este din copilărie, când mă uitam la Jocurile Olimpice la televizor, aplaudându-le pe Mary-Lou, Nadia, Carl Lewis şi mulţi alţii”, a declarat Michelle Obama.

Nadia este implicată, alături de Prima Doamnă a Americii, şi într-un proiect care luptă împotriva obezităţii.