Nadia Sevcenko, ucraineanca pilot a anunţat că va continua greva foamei şi a setei

Pilotul militar ucrainean Nadia Savcenko, împotriva căreia Parchetul rus a cerut 23 de ani de închisoare pentru uciderea, potrivit Moscovei, a doi jurnaliști ruși în estul separatist al Ucrainei, a anunțat miercuri că își va continua greva foamei și a setei începută săptămâna trecută.

09 mart. 2016, 11:35
Nadia Sevcenko, ucraineanca pilot a anunţat că va continua greva foamei şi a setei

„Îmi voi continua greva foamei și a setei”, a declarat Nadia Savcenko în timpul ultimei zile a procesului său, în timpul căruia ea a făcut o ultimă declarație.

Nadia Savcenko a reafirmat cu această ocazie că nu se face vinovată de acuzațiile care i se aduc, s-a suit apoi pe banca acuzaților și a făcut un gest obscen la adresa tribunalului, care urmează să-și dea verdictul începând cu data de 21 martie. „Poate că voi trăi până atunci”, a spus ea. „Să țineți minte: miza este viața mea. Și eu voi câștiga. Miza este ridicată și eu nu am nimic de pierdut”, a continuat pilotul militar ucrainean.

Ultima zi a procesului, la care au asistat și mama și sora Nadiei Savcenko, s-a încheiat în agitație, mai multe persoane prezente în sală intonând imnul ucrainean. „Este puțin probabil că o vom putea convinge să-și întrerupă greva”, a declarat unul dintre avocații săi, Mark Feighin.

Nadia Savcenko a început în 3 martie o grevă a foamei și setei, după ce procesul împotriva sa a fost amânat, ceea ce a împiedicat-o să-și rostească ultima declarație înainte ca tribunalul să se retragă pentru deliberări.

Citeşte şi Ucraineanca pilot Nadia Savcenko a intrat în refuz de hrană şi apă

Pentru a protesta împotriva detenției sale, femeia în vârstă de 34 de ani a mai ținut o grevă a foamei de peste 80 de zile, încheiată la sfârșitul lui martie 2015, însă este pentru prima dată când ea a intrat și într-o grevă a setei.

Parchetul rus a cerut 23 de ani de închisoare împotriva Nadiei Savcenko, judecată din vara anului trecut de un tribunal din Donețk, oraș din Rusia situat la câțiva kilometri de Ucraina.

Kievul a cerut din nou, miercuri, eliberarea „imediată” a Nadiei Savcenko. „Cerem părții ruse să o elibereze imediat pe Nadia Savcenko și să pună capăt aceste farse judiciare”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al diplomației ucrainene, Mariana Betsa.