Nancy Pelosi, ripostă la încercările de intimidare ale Chinei: „Nu îi vom lăsa să izoleze Taiwanul”

Statele Unite ''nu vor permite'' Chinei să izoleze Taiwanul, a declarat vineri preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, în cursul unei conferinţe de presă la Tokyo, după o vizită în Taiwan care a provocat furia Chinei.

05 aug. 2022, 08:38
Nancy Pelosi, ripostă la încercările de intimidare ale Chinei: „Nu îi vom lăsa să izoleze Taiwanul”

„Nu vor izola Taiwanul împiedicându-ne să mergem acolo. Am avut vizite la nivel înalt, ale senatorilor în primăvară, în mod bipartizan şi nu îi vom lăsa să izoleze Taiwanul”, a spus Pelosi.

Nancy Pelosi, 82 de ani, care se află în Japonia – ultima etapă a turneului său asiatic – pentru prima dată din 2015, a înfuriat China vizitând Taiwanul marţi şi miercuri, Beijingul considerând acest teritoriu autonom cu 23 de milioane de locuitori ca parte integrantă a teritoriului său.

Acest turneu în regiune „nu a vizat schimbarea statu-quo-ului aici în Asia, nici schimbarea statu-quo-ului în Taiwan”, a dat asigurări Nancy Pelosi, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: Stoltenberg: „E în interesul nostru ca politica agresivă a Rusiei să nu aibă succes / Pentru Europa e cea mai tensionată situație de la cel de-Al Doilea Război Mondial”

Din 1979, Washingtonul recunoaşte un singur guvern chinez, cel de la Beijing, continuând în acelaşi timp să sprijine autorităţile taiwaneze, în special prin importante vânzări de arme.

Această vizită, a spus ea, „s-a referit la ‘Taiwan Relations Act’ „, o lege adoptată de Congresul american în 1979 şi care caracterizează relaţiile dintre Statele Unite şi Taiwan, dar şi „politica SUA/China, toate legile şi acordurile care au stabilit care este relaţia noastră”.

„Este vorba de instaurarea păcii în strâmtoarea Taiwan şi de menţinerea statu-quo-ului”, a adăugat Nancy Pelosi, lăudând, în acelaşi timp, „marea democraţie” din Taiwan cu „economia sa înfloritoare” şi „respectul pentru întreaga sa populaţie”.

Citeşte şi: Ministrul Economiei, Florin Spătaru: „România trebuie să sprijine dezvoltarea și reconstrucția Ucrainei”


loading...
Partenerii noștri