Nancy Pelosi spune că Donald Trump suferă de obezitate morbidă. El îl sfătuieşte pe preşedinte să renunţe la hidroxiclorochină

Donald Trump a provocat un val de indignare după ce a anunţat că ia hidroxiclorochină de zece zile, ca măsură de precauţie împotriva SARS-Cov-2, dispreţuind recomandările autorităţilor sanitare americane.

19 mai 2020, 11:48
Nancy Pelosi spune că Donald Trump suferă de obezitate morbidă. El îl sfătuieşte pe preşedinte să renunţe la hidroxiclorochină

„Iau de o săptămână şi jumătate (…). Iau un comprimat pe zi”, a declarat Donald Trump într-o dscuţie cu jurnalişti la sediul Executivului, provocând reacţii dure în lumea ştiinţifică şi politică. Hidroxiclorochina este folosită de mult timp împotriva malariei, însă eventuala sa eficienţă împotriva noului coronavirus nu a fost demonstrată, până în prezent, de niciun studiu riguros. „Aud multe lucruri extraordinar de pozitive” despre acest medicament, a declarat Trump. „Ştiţi expresia «ce-ai de pierdut?»„.

Agenţia americană a medicamentului (FDA) a avertizat la sfârşitul lui aprilie cu privire la utilizarea acestui medicament împotriva malariei „în afara unui mediu spitalicesc sau unor teste clinice”. Ea a insistat asupra „riscului tulburărilor ritmului cardiac”. Intervievată la CNN, Nancy Pelosi, preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, a estimat că aceasta „nu este o idee bună”. „El este preşedintele nostru şi aş prefera să nu ia ceva ce nu a fost aprobat de oamenii de ştiinţă, mai ales având în vedere categoria sa de vârstă şi, să spunem, categoria sa de greutate, numită obezitate morbidă„, a subliniat Pelosi.

Citeşte şi Trump: „Cu vaccin sau fără vaccin, revenim la normal”

Chuck Schumer, liderul minorităţii democrate în Senat, a denunţat declaraţii „periculoase”. „Asta le dă oamenilor false speranţe (…) şi-i poate pune chiar în pericol”, a deplâns el la MSNBC.

Donald Trump a mai declarat că nu are „niciun simptom” de Covid-19. El a precizat că este testat foarte regulat şi că toate testele sale de până acum au fost negative. În timp ce preşedintele american făcea acest anunţ neaşteptat, Universitatea Johns Hopkins, anunţa că Statele Unite au depăşit luni pragul de 90.000 de morţi din cauza covid-19.

Donald Trump se arată, de mai multe luni, foarte entuziasmat de posibilele efecte ale acestui medicament în lupta împotriva covid-19. „Este foarte incitant. Cred că ar putea schimbasituaţia. Sau poate nu. Dar, din câte am văzut eu, ar putea schimba situaţia”, declara el la jumătatea lui martie. Trump şi-a explicat îndelung, luni, în faţa jurnaliştilor, opţiunea de a folosi acest medicament cu titlu preventiv.  „Aţi fi surprinşi să aflaţi câte persoane îl iau, mai ales cele care sunt în prima linie. Înainte să-l ia (virusul)”, a dat el asigurări. „Asta nu-mi va face rău”, a continuat el. „Este folosit de 40 de ani pentru malarie (…). Mulţi medici îl iau„. 


loading...