NASA a descoperit cea mai puternică dovadă a existenţei apei pe Marte FOTO

Un rover NASA de pe Marte a descoperit cea mai bună dovadă a existenţei apei pe Planeta Roşie, au anunţat miercuri cercetătorii.

RomaniaTV.net
08 dec. 2011, 16:30
NASA a descoperit cea mai puternică dovadă a existenţei apei pe Marte FOTO

Roverul Opportunity, care a ajuns pe Marte în urmă cu aproape opt ani, a descoperit un filon subţire, strălucitor alcătuit dintr-un  mineral, de-a lungul craterului Endeavour. Aceste mineral este, mai mult ca sigur, ghips care a fost depus de apa lichidă în urmă cu miliarde de ani, spun cercetătorii.

„Aceasta este cea mai puternică dovadă că a existat apa lichidă pe Marte„, a declarat Steve Squyres de la Universitatea Cornell, principalul investigator al lui Opportunity.

Atât roverul Spirit, cât şi Opportunity, au mai descoperit şi alte dovezi ale apei pe vechiul Marte, inclusiv rămăşiţe ale unor sisteme hidrotermale. Dar noua descoperire de lângă craterul Endeavour este foarte convingătoare, spun experţii.

Aici, atât chimia, cât şi mineralogia şi morfologia ţipă apă„, a precizat Squyres.

Filonul de ghips este extrem de interesant pentru cercetătorii care caută viaţă pe Planeta Roşie. Unele dintre zonele ude antice descoperite de Spirit şi de Opportunity erau, probabil, foarte acide. Însă ghipsul are un pH neutru, potrivit pentru susţinerea vieţii.

În ziua de azi nu mai există apă în craterul Endeavour, fiind la fel de uscat ca şi restul planetei.