NASA a testat un scut de căldură care ar putea ajuta la asolizarea pe Marte

NASA a lansat şi a testat în această săptămână un scut de căldură de forma unei umbrele, care ar putea deschide calea pentru asolizarea astronauţilor pe Marte, relatează Reuters, potrivit News.ro.

RomaniaTV.net
14 sept. 2018, 06:31
NASA a testat un scut de căldură care ar putea ajuta la asolizarea pe Marte

Noua tehnologie, numită Adaptable Deployable Entry Placement Technology (ADEPT), poate fi depozitată la fel ca o umbrelă strânsă, la bordul unor rachete mici, urmând să fie deschisă în spaţiu pentru a proteja încărcăturile care intră în atmosfera planetei, a spus Brandon Smith, investigator principal al NASA în cadrul proiectului. Forma scutului permite protejarea unor suprafeţe mai mari, conparativ cu scuturile de căldură actuale.

”La scară mai mare, acest scut ar putea fi utilizat pentru un proiect de amploarea explorărilor pe Marte de către oameni, posibil pentru asolizarea unor transporturi de oameni pe Marte”, a declarat Smith la baza de lansare Spaceport America, aflată la circa 50 de mile (80 km) la nord de Las Cruces, în New Mexico.

NASA se pregăteşte să trimită un nou vehicul rover pe Marte, în 2020, şi intenţionează să trimită acolo astronauţi umani în 2033. Roverul va căuta foste forme de viaţă pe Marte şi va testa o tehnologie care ar putea ajuta astronauţii să supravieţuiască pe planetă.

Obiectivul de a trimite oameni pe Marte a fost stabilit în 2010, în timpul preşedinţiei lui Barack Obama, iar acesta a fost confirmat de către preşedintele Donald Trump în luna decembrie.

Înainte ca NASA să poată trimită oameni pe Marte, trebuie să asolizeze o cantitate mare de echipamente, iar noul scut de căldură ar putea contribui la acest lucru, a spus Smith.

ADEPT, lansat cu o rachetă suborbitală Spaceloft, fabricată de UP Aerospace, a fost testat la portul spaţial din statul New Mexico. Scutul a fost trimis la o distanţă de 100-120 de kilometri, înainte de deschiderea şi revenirea sa pe Pământ, la White Sands Missile Range.