NASA anunţă descoperirea a două planete de mărimea Pământului, în afara sistemului solar VIDEO

Cercetătorii au descoperit două planete de mărimea Pământului, în afara sistemului nostru solar, a anunţat marţi seară NASA.

RomaniaTV.net
20 dec. 2011, 18:54
NASA anunţă descoperirea a două planete de mărimea Pământului, în afara sistemului solar VIDEO

Descoperirea dovedeşte că astfel de planete chiar există şi că ele pot fi detectate de telescopul Kepler, a declarat Francois Fressin de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics din Cambridge, SUA. Acestea sunte cele mai mici planete, descoperite până acum, care orbitează o stea ce seamănă cu a noastră.

Experţii caută planete de mărimea Pământului în speranţa că pe ele vor găsi viaţă extraterestră, a precizat Fressin. Una din planete, Kepler-20e, este uşor mai mică decât Venus, iar Kepler-20f este un pic mai mare decât Pământul. Ambele planete se găsesc într-un sistem solar cu cinci planete, denumit Kepler-20, aflat la circa 1000 de ani lumină faţă de noi, în constelaţia Lyra.

Din păcate, ele se află prea aproape de Soare pentru a putea găzdui viaţă, aşa cum o cunoaştem noi. Kepler-20e îşi completează orbita în jurul stelei sale în doar 6.1 zile, iar Kepler-20f în 19.6 zile, ceea ce înseamnă că sunt nişte lumi extrem de fierbinţi. Temperatura medie de pe Kepler-20f atinge 426 de grade Celsius, asemănătoare cu cea de pe Mercur, iar cea de pe Kepler-20e, 760 de grade Celsius.

Cercetătorii subliniază că, totuşi, pe astfel de planete pot fi descoperite diverse forme de viaţă, neinteligente, precum bacterii sau alte specii complet necunoscute nouă.

De când a fost lansat în 2009, telescopul Kepler de la NASA a găsit dovezile existenţei de zeci de planete de mărimea Terrei, însă acestea sunt singurele planete confirmate.

Tot luna aceasta, cercetătorii au anunţat că au descoperit o planetă cu o temperatură medie de 22 de grade Celsius, într-un sistem solar îndepărtat, însă mult prea mare pentru a sugera existenţa vieţii. Fiind de 2.4 ori mai mare ca Terram ar putea fi formată în principal din gaz.