NASA: Calota glaciară a Groenlandei s-a topit aproape în totalitate

Publicat: Miercuri, 25 Iulie 2012 15:47 // Actualizat: Joi, 26 Iulie 2012 08:14 // Sursa: RTV.net

Situaţie fără precendent în Groenlanda, unde, potrivit imaginilor furnizate de trei sateliţi, calota glaciară s-a topit aproape în totalitate în ultima lună. În numai patru zile, de altfel, suprafaţa afectată s-a extins de la 40% la 97%, în condiţiile în care în Groenlanda s-au înregistrat temperaturi fără precedent.

Foto: news.wisc.edu

Nivelul apei mării ar putea creşte, spun oamenii de ştiinţă, după apariţia imaginilor care arată că în Groenlanda calota glaciară s-a topit aproape în totalitate. Fenomenul a fost surprins de trei sateliţi diferiţi, iar NASA l-a calificat ca fiind "fără precedent".

În mod normal, doar jumătate din calota glaciară se topeşte în timpul verilor în Groenlanda, însă acum aproape toată gheaţa a dispărut, ceea ce i-a făcut pe cei de la NASA să creadă iniţial că era vorba despre o eroare. Dar când prima imagine a fost confirmată cu cele capturate de alţii doi sateliţi, lucrurile au devenit clare.

NASA a arătat că aproape întreaga întindere de gheaţă a Groenlandei, de la straturile relativ subţiri din zona de coastă şi până la calota groasă de circa 3 kilometri din centrul insulei, a fost afectată de topire. Agenţia a realizat hărţi colorate pentru a ilustra schimbarea dramatică ce a avut loc între 8 iulie şi 12 iulie. Zonele colorate cu roz închis sunt cele în care topirea a fost remarcată de doi sau trei sateliţi, iar cele cu roz deschis sunt cele fotografiate de un singur satelit.Începând cu luna iunie, Groenlanda s-a confruntat cu evoluţii meteo neobişnuite, în condiţiile în care deasupra sa au ajuns curenţi de aer cald, iar recent un alt satelit al NASA a înregistrat desprinderea unui iceberg uriaş din calota insulei.

Totuşi, oamenii de ştiinţă cred că mare parte din calota Groenlandei va îngheţa din nou odată cu venirea iernii. Până în prezent, cea mai dramatică topire înregistrată de sateliţii NASA era de 55% din suprafaţa calotei.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8347
RON
11 Aug
noapte 18 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H