NASA: Cometa „apocaliptică” Elenin a murit

Cometa Elenin, care a speriat publicul din cauza unui zvon de pe internet care considera că va aduce sfârşitul lumii, a "murit", potrivit astronomilor de la NASA.

RomaniaTV.net
26 oct. 2011, 19:52
NASA: Cometa „apocaliptică” Elenin a murit

Rămăşiţele sale nu se vor întoarce în apropiere de Terra în următorii 12.000 de ani, mai spun experţii.

Cometa a trecut recent prin sistemul solar, apropiindu-se cel mai mult de Pământ pe 16 octombrie, moment în care era aproape dezintegrată. Soarta cometei a fost pecetluită în septembrie, când a trecut cel mai aproape de Soare.

„Aşa se întâmplă când cometele noi se apropie atât de mult de soare: se topesc”, a declarat Don Yeoman de la NASA.

Yeoman o consideră pe Elenin o „fostă cometă”, una care trebuie uitată în curând. „Cometa Elenin este încă moartă”, au scris experţii NASA pe Twitter.

Obiectul a captat interesul publicului după ce pe internet au apărut zvonuri că Elenin va aduce dezastrul pe Pământ. Unele scenarii spuneau că Elenin va provoca cutremure catastrofale pe Pământ din cauza interacţiunii gravitaţionale cu Pământul. Alţii susţineau că Elenin nu era o cometă, ci, de fapt, o planetă călătoare, denumită Nibiru, care dorea să distrugă Terra.

În realitate, Elenin a fost o cometă mică, care nici măcar nu era foarte strălucitoare. Obiectul a fost descoperit în decembrie 2010, de către astronomul rus Leonid Elenin.