NASA, misiune îndrăzneaţă: Vrea să prindă un asteroid şi să îl ducă pe Lună FOTO

NASA plănuieşte o misiune îndrăzneaţă în care să prindă un asteroid gigantic într-un fel de plasă şi să îl ducă pe Lună - suficient de aproape pentru a fi explorat de oameni.

01 apr. 2013, 12:33
NASA, misiune îndrăzneaţă: Vrea să prindă un asteroid şi să îl ducă pe Lună FOTO

Agenţia Spaţială Americană va cere Congresului SUA 100 de milioane de dolari pentru a începe planificarea proiectului.

Misiunea, sugerată anul trecut de experţii de la California Institute of Technology, vrea să tragă un asteroid de 500 de tone folosind un vehicul spaţial fără oameni, pentru a-l duce pe orbita Lunii.

Proiectul va costa, în total, circa 2,65 de miliarde de dolar şi va dura zece ani şi ar avea, deja, susţinerea administraţiei Obama, care a anunţat că obiectivul său, din punct de vedere spaţial, este să trimită oamenii pe un asteroid până în 2025.

Cercetătorii de la Keck Institute for Space Studies (KISS) de la CalTech au detaliat planul într-o lucrare publicată primăvara trecută, dar informaţiile privind decizia NASA de a cere finanţare pentru proiect au apărut abia săptămâna trecută, în revista Aviation Week.

„Ideea de a exploata resursele naturale ale asteroizilor datează de acum un secol, însă abia acum avem tehnologia necesară pentru a transforma ideea în realitate”, se spune în studiu.

O sondă de 18 tone ar fi lansată la bordul unei rachete Atlas V şi va folosi gravitaţia lunii pentru se propulsa în spaţiul interplanetar. O dată ajunsă acolo, sonda va folosi o „plasă” pneumatică pentru a prinde asteroidul. Sonda va folosi energia solară pentru motoarele sale. Folosindu-le pe acestea, va trage asteroidul către Lună, în crica 2-6 ani.