NASA şi Pentagonul vor testa o rachetă cu propulsie nucleară

Potrivit NASA, o rachetă nucleară termică ar putea fi de trei până la patru ori mai eficientă decât rachetele alimentate în mod convenţional şi ar reduce timpul de călătorie, un element cheie pentru a ajunge pe planeta roşie.
Filip Stan
24 ian. 2023, 23:03
NASA şi Pentagonul vor testa o rachetă cu propulsie nucleară

Statele Unite intenţionează să testeze până în 2027 un motor de navă spaţială alimentat prin fisiune nucleară, ca parte a unui efort pe termen lung al NASA de a găsi metode mai eficiente de a trimite astronauţi pe Marte în viitor, relatează The Guardian.

Şeful agenţiei spaţiale americane, Bill Nelson, a declarat marţi că a încheiat un parteneriat cu agenţia de cercetare a armatei americane, DARPA, pentru „a dezvolta o tehnologie avansată de propulsie termică nucleară”, astfel încât acest motor să poată fi lansat până în 2027.

„Cu ajutorul acestei tehnologii, astronauţii ar putea călători spre şi dinspre spaţiul cosmic mai repede ca niciodată –  o capacitate majoră pentru a pregăti misiunile cu echipaj uman pe Marte”, a declarat Nelson, citat într-un comunicat al NASA.

Un uragan solar ar putea lăsa Pamantul în blackout. NASA: Miliarde de oameni ar muri după o furtună magnetică
Potrivit NASA, o rachetă nucleară termică ar putea fi de trei până la patru ori mai eficientă decât rachetele alimentate în mod convenţional şi ar reduce timpul de călătorie, un element cheie pentru a ajunge pe planeta roşie.

Proiectul este menit să dezvolte un sistem de propulsie de pionierat pentru călătoriile spaţiale, mult diferit de sistemele chimice predominante de la începutul erei moderne a rachetelor, în urmă cu aproape un secol.

„Utilizarea unei rachete nucleare termice permite un timp de tranzit mai rapid, reducând riscurile pentru astronauţi”, arată NASA.

Într-o rachetă nucleară termică, un reactor de fisiune nucleară produce temperaturi foarte ridicate. Această căldură este transferată unui combustibil lichid, transformat în gaz şi – ca într-o rachetă convenţională – este expulzat printr-o duză pentru a asigura propulsia.

„DARPA şi NASA au o lungă istorie de colaborări de succes”, a declarat directoarea agenţiei de cercetare militară, Stefanie Tompkins, menţionând ca exemplu racheta Saturn V, care a trimis misiunile Apollo pe Lună.

DARPA, agenţia ştiinţifică a armatei americane, este responsabilă pentru multe inovaţii ale secolului XX, inclusiv internetul. Dezvoltarea acestui nou tip de lansator „va fi crucială pentru a transporta mai rapid şi mai eficient materiale pe Lună şi, în cele din urmă, oameni pe Marte”, a adăugat ea.

Kindertain povestea unei afaceri de familie care îi duce pe copii în lumea viselor frumoase! Paturi Montessori pentru camera de basm a micuțului tău!
NASA a efectuat teste cu o rachetă nucleară în urmă cu mai bine de 50 de ani, dar proiectul a fost oprit din cauza reducerilor bugetare şi a tensiunilor din timpul Războiului Rece. NASA, care a testat cu succes anul trecut noua sa navă spaţială Artemis, de ultimă generaţie, ca o trambulină spre Lună şi apoi spre Marte, speră să trimită oameni pe planeta roşie cândva în anii 2030, ca parte a programului său „Moon to Mars”.

Conform NASA, folosind tehnologia actuală, călătoria până la Marte ar dura aproximativ şapte luni. Deocamdată, inginerii nu ştiu cât de mult timp ar putea fi economisit cu ajutorul tehnologiei nucleare, dar Bill Nelson, administratorul Nasa, a declarat că aceasta ar permite navelor spaţiale şi oamenilor să călătorească în spaţiul cosmic cu o viteză record.

Misiunea Artemis 2 a NASA, care va trimite oameni în jurul Lunii pentru prima dată în mai bine de jumătate de secol, este programată pentru 2024. Misiunea ulterioară, Artemis 3, care ar putea veni anul următor, va aduce astronauţi, inclusiv prima femeie, pe suprafaţa Lunii pentru prima dată din 1972.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Drum drept spre pace. Ucraina și SUA au semnat acordul pe minerale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici