Năstase: E un lucru pozitiv că am scăpat de acuzaţia de corupţie din dosarul „Zambaccian”

Liderul PSD Adrian Năstase a declarat că i se pare "un lucru pozitiv" că, prin decizia de vineri a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, "a dispărut" acuzaţia de luare de mită la adresa sa, adăugând că va face recurs din cauza condamnării la trei ani cu suspendare aferentă acuzaţiei de şantaj.

RomaniaTV.net
30 mart. 2012, 15:40
Năstase: E un lucru pozitiv că am scăpat de acuzaţia de corupţie din dosarul „Zambaccian”

El a subliniat, în intervenţii televizate la Realitatea TV şi B1TV, că i se pare un lucru pozitiv faptul că au „dispărut” acuzaţiile de corupţie nu numai în acest dosar, ci şi în cel numit „Mătuşa Tamara”.

„Este singura acuzaţie (cea de şantaj n.r.) şi, după părerea mea, după ce vom vedea motivarea, vom ataca în recurs această chestiune, iar completul va anula şi această acuzaţie (…) Sunt foarte ferm convins că în recurs toate aceste acuzaţii vor dispărea”, a declarat Năstase.

El a menţionat că recursul va rezolva şi acuzaţiile faţă de soţia sa, Dana Năstase, dar şi faţă de Irina Jianu. „Mi se pare că şi acuzaţiile la adresa soţiei mele, care erau foarte grave, au rămas la o chestiune care în recurs nu vor rezista. Şi sper ca şi pentru Irina Jianu acuzaţiile vor fi eliminate în recurs”, a evidenţiat Năstase.

Liderul social-democrat a ţinut să demonteze şi acuzaţia de şantaj. „Toate chestiunile legate de containere, chinezării, case cumpărate, toată nebunia din acest dosar, toate au fost eliminate şi a rămas ca singură acuzaţie, care bănuiesc că va dispărea destul de uşor în recurs, ce i-am spus eu lui Creţu când a venit cu aparatură pe el, trimis de DNA, că Irina Jianu – care aflase de la Păun, care spusese în mediul public, în China, că este ofiţer acoperit – l-am informat pe Creţu că Irina Jianu are intenţia să spună acest lucru public. Era o informare, nu era niciun fel de şantaj. E o chestiune care va fi rezolvată uşor”, a afirmat el.

De asemenea, liderul PSD a adăugat că „procurorii DNA, cu Daniel Morar şi Monica Macovei, sunt absolut disperaţi că din munca lor de ani de zile nu rămâne aproape nimic” şi a acuzat din nou faptul că dosarele judiciare în care este vizat „se desfãşoară în viaţa publică în interiorul unor zone de presiune extraordinară”.

Totodată, el a arătat că va continua bătălia cu „sistemul poliţienesc” reprezentat de preşedintele Traian Băsescu, Morar şi Macovei atât în instanţe, cât şi în viaţa politică, menţionând că nu are de gând să iasă din prim-planul politicii româneşti.

Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat, vineri, de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, în dosarul „Zambaccian”, fiind achitat pentru infracţiunea de luare de mită.

Şi soţia fostului premier, Dana Năstase, a fost condamnată în dosarul cunoscut sub numele de „Zambaccian”. Instanţa supremă a dispus condamnarea ei la trei ani de închisoare, tot cu suspendarea executării pedepsei, pentru „participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală”, fiind achitată pentru complicitate la luare de mită şi şantaj.