Năstase, în instanţă: M-am gândit să renunţ la cetăţenia română VIDEO

Fostul premier Adrian Năstase a declarat luni, la Tribunalul Bucureşti, că s-a gândit la un moment dat să renunţe la cetăţenia română, iar justiţia i-a oferit "un concept de moarte civilă" prin interzicerea dreptului de a mai candida la o funcţie publică pe o perioadă de cinci ani.

28 apr. 2014, 09:55
Năstase, în instanţă: M-am gândit să renunţ la cetăţenia română VIDEO

Declaraţia a fost făcută în procesul în care el a solicitat judecătorilor contopirea pedepselor primite în dosarele ‘Zambaccian’ şi ‘Trofeul calităţii’.

Adrian Năstase i-a spus judecătoarei care se ocupă de acest caz că ar trebui să ţină seama şi de faptul că a fost achitat în dosarul ‘Mătuşa Tamara’.

De asemenea, el consideră că, prin aplicarea pedepsei complementare de interzicere a unor drepturi civile pe o perioadă de 5 ani de zile, printre care şi dreptul de a fi ales într-o funcţie publică, Justiţia i-a oferit ‘un concept de moarte civilă’.

„M-am gândit, la un moment dat, să renunţ la cetăţenia română”, a mai spus Năstase.

Procurorul de şedinţă a fost de acord cu cererea de contopire a pedepselor primite de Adrian Năstase în cele două dosare, însă a solicitat ca la pedeapsa rezultată de 4 ani să fie adăugat un spor de un an închisoare.

Unul dintre motivele invocate de procurorul DNA a fost faptul că sunt cu atât mai grave faptele pentru care a fost condamnat Năstase, cu cât el a ocupat funcţii importante în stat.

De cealaltă parte, avocaţii au depus la dosar un CV al lui Năstase şi au arătat că pedepsele primite de fostul premier au fost orientate spre minimum prevăzut de legea penală.

Avocatul Viorel Roş a arătat că nu trebuie aplicat un spor de pedeapsă, pentru că fostul premier nu are nevoie să fie reeducat, ‘pentru că el este educat prin definiţie’.

„A scris sute de articole şi studii. A fost invitat să ţină cursuri la Sorbona. A scris o bibliotecă, cât alţii nu citesc o viaţă întreagă”, a mai spus avocatul.

Avocaţii au solicitat instanţei contopirea pedepselor, însă fără acordarea unui spor.

Instanţa se va pronunţa în acest caz pe 8 mai.

Adrian Năstase a fost condamnat pe 6 ianuarie de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în dosarul ‘Zambaccian’. De asemenea, el a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de închisoare în dosarul ‘Trofeul calităţii’, din care a efectuat opt luni de detenţie, fiind eliberat condiţionat. Prin contopirea celor două pedepse şi dacă nu se aplică un spor de pedeapsă, Adrian Năstase va putea solicita din nou eliberarea condiţionată, cel mai probabil tot după opt luni de închisoare.

În dosarul ‘Zambaccian’, Adrian Năstase a fost acuzat că a primit de la fostul şef al ISC Irina Jianu, în perioada 2002-2004, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 600.000 de euro, constând în bunuri importate din China şi contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele din localitatea Cornu şi Bucureşti.

În dosarul ‘Trofeul calităţii’, Adrian Năstase a fost acuzat că în anul 2004 s-ar fi folosit de ”influenţa sau autoritatea funcţiei de preşedinte al unui partid” pentru organizarea unui simpozion intitulat ‘Trofeul calităţii în construcţii’ cu scopul strângerii unor sume de bani destinate campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, la care urma să participe.