Năstase, despre condamnare: Se urmăreşte blocarea activităţii mele politice

Fostul prim-ministru Adrian Năstase a declarat, pentru Romania TV, că decizia instanţei în dosarul "Trofeul Calităţii" arată imixtiunea factorului politic, urmărindu-se ţinerea sa departe de activitatea politică într-o perioadă electorală. Năstase a admis că, în urma sentinţei, va trebui să fie mai rezervat în ceea ce priveşte apariţiile publice.

RomaniaTV.net
30 ian. 2012, 14:31
Năstase, despre condamnare: Se urmăreşte blocarea activităţii mele politice

Năstase apreciază că balanţa a fost înclinată în defavoarea sa de faptul că unul dintre judecători, Ioana Bogdan, a fost anterior consilieră a procurorului-şef al DNA, Daniel Morar. „A existat o presiune foarte mare pentru că DNA era într-o situaţie disperată după prima decizie de achitare a mea”, a declarat Adrian Năstase.

Fostul premier a reclamat faptul că circa 60 dintre martori ar fi fost practic şantajaţi deoarece procurorii le-au schimbat statutul de învinuiţi în cel de martori, doar după ce dosarul a ajuns în instanţă, fapt ce a pus o presiune suplimentară pe ei. „La recurs lucrurile vor fi schimbate pentru că este incredibil să nu se ţină seama de expertiza decisă chiar de către judecători care spunea că nu există prejudiciu„, a spus pesedistul.

Năstase l-a acuzat pe preşedintele Traian Băsescu de implicare în instrumentarea dosarului şi pronunţarea sentinţei de condamnare. „Sentinţa are o dimensiune politică fiind legată de campania electorală din 2004, când eu discutam aderarea la NATO. Acum preşedintele Băsescu este la Bruxelles vorbind despre relaţiile noastre în interiorul Alianţei, iar eu trebuie să mă bat cu procurorii săi. Într-un asemenea moment, adversarii politici sunt consideraţi extrem de periculoşi, aşa cum am fost considerat de către Traian Băsescu şi oamenii săi„, a afirmat Năstase.

Chiar dacă a primit multe mesaje de susţinere din partea colegilor din USL, Năstase a admis că decizia instanţei va impieta asupra prezenţei sale în spaţiul public ca politician. „Evident că în această situaţie am datoria să fiu rezervat în ceea ce priveşte apariţiile publice. Ţine de logica politică„, a conchis Adrian Năstase.

Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru acte de corupţie în dosarul „Trofeul Calităţii”. În acelaşi dosar, Irina Jianu a fost condamnată la şase de închisoare cu executare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi. Sentinţa nu este definitivă.