Năstase: SPP trebuia să-i dea o protecţie de câteva zeci de persoane lui Kover Laszlo

Adrian Năstase susţine că scandalul legat de vizitele preşedintelui Parlamentului din Ungaria, Kover Laszlo, a fost prea mult discutat, rezolvarea fiind la îndemâna SPP, adică o escortă de câteva zeci de persoane care să ofere protecţie unui demnitar străin de talia lui Kover.

RomaniaTV.net
06 iun. 2012, 13:26
Năstase: SPP trebuia să-i dea o protecţie de câteva zeci de persoane lui Kover Laszlo

Prezent la termenul din dosarul „Trofeul Calităţii”, Năstase a refuzat să vorbească despre acest dosar, ţinând doar să-şi exprime opinia legată de ultima vizită a lui Kover Laszlo în România. „Am discutat prea mult despre acest subiect. Soluţia era foarte simplă. Când un demnitar străin vine la noi într-o perioadă de turbulenţe, cu campanie electorală şi disensiuni între partidele maghiare, SPP trebuie să-i dea o protecţie amplă de câteva zeci de persoane care să-l însoţească pe teritoriul României”, a declarat Năstase.

El a precizat că o decizie în acest sens era de competenţa preşedintelui Traian Băsescu. „Soluţia era simplă şi la îndemâna SPP şi a preşedintelui României„, a comentat fostul prim-ministru.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, poate fi declarat persona non grata şi că decizia ar putea fi luată de Ministerul de Externe.

Victor Ponta l-a avertizat pe demnitarul ungar să nu facă vreo declaraţie jignitoare la adresa României în timpul vizitei sale în Ţinutul Secuiesc.”Domnia sa nu este doar în vizită, ci face campanie pentru o forţă politică extremistă. Sper să se abţină de la a da declaraţii jignitoare la adresa României”, a spus Ponta.

El a dat de înţeles că, în cazul în care Kover nu va ţine cont de recomandarea sa, va da curs unei eventuale propuneri a Ministerului Afacerilor Externe privind declararea ca persona non grata a preşedintelui Parlamentului de la Budapesta. Întrebat explicit dacă acesta măsură ar putea fi declararea ca persona non grata, premierul a spus: „Ar putea”.

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a venit, marţi, în România, în ciuda recomandării făcute de preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului României de a-şi amâna vizita.

La Târgu Mureş, Laszlo Kover a declarat că nu are de gând să-şi ceară scuze pentru afirmaţiile făcute la adresa Guvernului României şi că nu le regretă. El a arătat că vizita sa nu are legătură cu reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef şi s-a declarat convins că după alegeri „apele se vor linişti” între România şi Ungaria.