Nastasia, în instanţă: I-am spus Elenei Udrea că în GEANTĂ sunt 900.000 de euro. Nu a avut nicio REACŢIE

Fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului Gheorghe Nastasia a declarat vineri la ÎCCJ, la audierea sa în dosarul Gala Bute, că i-a dat o geantă în care erau 900.000 de euro fostului ministru Elena Udrea, în cabinetul ei, din partea omului de afaceri Adrian Gărdean.

16 oct. 2015, 12:11
Nastasia, în instanţă: I-am spus Elenei Udrea că în GEANTĂ sunt 900.000 de euro. Nu a avut nicio REACŢIE

„M-am întâlnit cu Gărdean și Udrea la pensiunea din Bușteni. A fost o discuție scurtă în care Udrea i-a spus lui Gărdean că e nevoie să facă niște sponsorizări. Nu a detaliat. Petrecerea era de ziua mea la pensiunea mea din Bușteni. La discuție am fost doar noi trei. I-a spus pur și simplu. Urma să se desfășoare Gala Bute și cred ca pe acest fond. Atunci nu am discutat alte detalii cu Gărdean. A fost o discuție generală despre sponsorizări”, și-a început Nastasia declarația în fața judecătorilor ÎCCJ.

Citeţte şi: Udrea, plângere la CSM împotriva procurorului de caz din dosarul Gala Bute. IJ face verificări în acest caz

El a mers pe procedura simplificată prin care își recunoaște faptele, în schimbul reducerii pedepsei la o treime, scrie Agerpres.

„Într-una dintre discuțiile din 2011 cu Udrea s-a discutat despre acest comision de zece la sută reprezentând un procent pe care trebuia să îl dea Gărdean pentru lucrările finanțate de minister. Acest comision era în realitate o mită și nu o sponsorizare. Concret, ministrul a spus că va veni Gărdean și că va aduce această sumă”, a spus Nastasia.

El a adăugat că în septembrie 2011 la sediul ministerului a vorbit cu Gărdean, care i-a cerut situația cu sumele ce urmau plătite de minister aferente lucrărilor executate de Termogaz Company SA.

„Eu, lui Gărdean, nu i-am spus ce procent să dea pentru că el mi-a lăsat de înțeles că știe ce trebuie să facă. Pe 6 octombrie 2011 a venit la minister cu o geantă cu 900.000 de euro pe care mi-a dat-o și mi-a spus că urmează să mai facă contracte. A venit la biroul meu din sediu și mi-a spus ce e în geantă. Nu am deschis geanta și nu am văzut concret ce era acolo. Mi-a spus ca sunt 900.000 euro în geantă„, a mai declarat Nastasia.

El a povestit cum, ulterior, s-a dus cu geanta cu bani în cabinetul Elenei Udrea, care nu a avut nicio reacție.

„În ziua respectivă am remis geanta doamnei Udrea. Gărdean a stat în biroul meu circa zece minute. Am fost în cabinetul dumneaei… nu-mi amintesc precis la cât timp după plecarea lui Gărdean. Eu, personal, am dus-o acolo. Era singură în birou. (…) Am lăsat geanta acolo și i-am spus că sunt de la Gărdean și i-am spus și că acesta a spus că restul banilor vor fi dați de el prin contractul cu Obreja. I-am spus ministrului că în geantă sunt 900.000. Geanta am pus-o pe un fotoliu, iar ministrul nu a avut nicio reacție. Nu am rămas în biroul doamnei”, a arătat Nastasia.

Elena Udrea a fost trimisă în judecată pe 21 aprilie în dosarul „Gala Bute”, fiind acuzată de săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Citeşte şi: DOSARUL Gala Bute, primul termen: Elena Udrea se declară nevinovată. Patru inculpaţi şi-au recunoscut faptele

În dosar au mai fost deferiți justiției și fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu — administratorul terenurilor de la Nana deținute de Elena Udrea, Ștefan Lungu — fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia — fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, Ana Maria Topoliceanu — fost director al Companiei Naționale de Investiții, Dragoș Marius Botoroagă — administratorul unei firme.

Potrivit DNA, Udrea ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, și anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia și Breazu, au primit, cu știința sa, sume de bani de la reprezentanții unor societăți comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanțate de ministerul pe care inculpata îl conducea.