Nati Meir, condamnat la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru fapte de corupţie

Fostul parlamentar Nati Meir a fost condamnat, marţi, de Tribunalul Galaţi, la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru trafic de influenţă în formă continuată, iar fiul său, Or Meir, a fost condamnat la cinci ani şi jumătate de închisoare pentru complicitate la această infracţiune.

RomaniaTV.net
06 mart. 2012, 19:17
Nati Meir, condamnat la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru fapte de corupţie

Tribunalul Galaţi a mai decis să menţină măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea în cazul celor doi, sentinţa de marţi privind condamnarea la închisoare a lui Nati şi Or Meir nefiind însă definitivă, ci putând fă atacată cu apel la curtea de Apel galaţi, transmite Mediafax.

Potrivit unui comunicat al Tribunalului Galaţi, magistraţii au mai dispus ca atât Nati Meir, cât şi Or Meir să nu aibă dreptul de a alege sau de a fi aleşi şi nici să ocupe o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Nati şi Or Meir au fost cercetaţi pentru fapte de corupţie. În cazul lui Nati Meir acuzaţia este de trafic de influenţă în formă continuată, fiind vorba despre două fapte, una în cursul anului 2009 şi alta în martie – aprilie 2010.

În cazul lui Or Meir, acuzaţia este de complicitate la trafic de influenţă în formă continuată, o faptă fiind comisă în martie – aprilie 2010, iar alta în aprilie 2010.

Cei doi au fost eliberaţi din închisoare în 11 aprilie 2011, după ce au stat în arest preventiv aproape un an, perioadă care va fi dedusă din pedepsele aplicate.

În acest dosar care s-a aflat pe rolul Tribunalului Galaţi, Nati Meir este acuzat alături de fiul lui, Or Meir, pentru trafic de influenţă în formă continuată şi, respectiv, complicitate la această infracţiune, cei doi fiind trimişi în judecată la începutul lunii iunie 2010.

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Galaţi îl acuză pe Nati Meir că, în cursul anului 2008, în calitate de deputat, a pretins de la o denunţătoare 50.000 euro spunându-i că va interveni pe lângă judecători din Tribunalul Galaţi pentru ca aceştia să dispună eliberarea ei din arest în dosarul în care era judecată pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune.

De asemenea, în cursul anului 2009 şi în lunile martie-aprilie din 2010, Nati Meir, prin intermediul fiului său, ar fi pretins suma de 65.000 euro de la cinci denunţători, cărora le-a spus că va interveni la magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru ca aceştia să dispună judecarea lor în libertate şi, ulterior, condamnarea la pedepse cu suspendarea executării, în două dosare în care sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune, respectiv complicitate la luare de mită.

Într-un alt dosar, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe fostul deputat, în 13 octombrie 2010, la şapte ani de închisoare cu executare, pentru înşelarea mai multor persoane, cărora le promitea că le dă sume de bani împrumut în schimbul unor garanţii. Instanţa a mai decis ca Nati Meir să plătească daune materiale pentru opt dintre părţile civile constituite în dosar.

Potrivit procurorilor, în perioada ianuarie – octombrie 2009, Nati Meir, „profitând de ascendentul moral pe care îl avea, creat prin poziţiile publice deţinute, respectiv de fost deputat în Parlamentul României şi de candidat la Preşedinţia României”, i-a indus în eroare pe Filoti Silvian Ilie, Ilinca Ştefan, Dumitru Marius, Florin Drăghici, Radu Pîndici, Mariana Oţetaru, Valentin Bălănescu şi George Mantea, producându-le un prejudiciu total de 444.235 de lei.

Nati Meir s-a prezentat victimelor ca fiind o persoană cu putere financiară, care oferă împrumut sume mari în valută, cu garanţii imobiliare, şi le-a arătat acestora, în momentul încheierii contractelor de împrumut ori pe parcursul derulării acestora, un rucsac plin cu valută falsă.

Nati Meir mai are o condamnare la patru ani de închisoare într-un alt dosar, pentru înşelarea mai multor persoane cărora le promisese locuri de muncă în Israel.