Naționala de hochei a României a cântat imnul Ținutului Secuiesc la meciul cu Ungaria. Doar trei „tricolori” au refuzat VIDEO

Echipa națională masculină a României, alcătuită în mare parte din hocheiști români de etnie maghiară, a fost protagonista unui moment scandalos la Campionatul Mondial din Slovenia.

09 mai 2022, 16:16
Naționala de hochei a României a cântat imnul Ținutului Secuiesc la meciul cu Ungaria. Doar trei „tricolori” au refuzat VIDEO

Naționala de hochei a României a cântat imnul Ținutului Secuiesc la meciul cu Ungaria. Înainte de partida dintre România și Ungaria (2-4), hocheiștii celor două naționale au oferit un moment incredibil: s-au aliniat și au cântat împreună imnul Ținutului Secuiesc! Trei jucători au refuzat să participe la moment și nu au stat alături de colegii lor, scrie ProSport.

Naționala de hochei a României a cântat imnul Ținutului Secuiesc la meciul cu Ungaria. Doar trei „tricolori” au refuzat

Așa-numitul Ținut Secuiesc este un teritoriu format din județele Covasna, Harghita și o parte din județul Mureș, județele cu cele mai mari procentaje de populație de etnie maghiară din România: Harghita (85,2%), Covasna (73,7%), Mureș (38,1%).  Etnicii maghiari din Ținutul Secuiesc militează pentru o autonomie sporită față de celelalte provincii, iar autoritățile centrale, de la București, consideră că pretențiile sunt anticonstituționale și nu iau considerare niciun proiect de autonomie teritorială pe baze etnice. Etnicii maghiari alcătuiesc în proporție covârșitoare lotul României, în timp ce campionatul național este dominat de SC Miercurea Ciuc, campioana en titre, echipă din județul Harghita.

Ladislau Boloni, mesaj de susţinere pentru „naţionala Ţinutului Secuiesc”: „Sunt foarte bucuros să fiu unul dintre voi. Vă doresc mult succes şi să duceţi drapelul mai departe!”

Un episod asemănător s-a petrecut în 2011. La un meci dintre România și Ungaria, disputat la Miercurea Ciuc, sportivii din România au cântat imnul Ungariei! Cel mai bun jucător al naţionalei României de hochei în 2011, Tihamer Becze (21 de ani), de la HSC Miercurea Ciuc, spunea în presa maghiară, fără menajamente: „Vinerea trecută, Ţinutul Secuiesc a învins Ungaria cu 4-1. Aceasta este formularea corectă, fiindcă românii nu au, practic, nici o legătură cu naţionala de hochei, dar nici cu sportul acesta, în general. În lotul de 26, avem un ucrainean şi un jucător cu nume românesc, portarul, care este născut la Gheorgheni, şi vorbeşte bine ungureşte, mama lui fiind unguroaică!”.

Margit Novak, mama ministrului TS Eduard Novak, postare cu harta Ungariei Mari şi petiție pentru autonomia Ținutului Secuiesc

„Tricolorii” au ocupat ultimul loc și de la anul vor evolua în al treilea eșalon valoric, Divizia I, grupa B.