NATO are gata planul în cazul în care Rusia va porni un război nuclear împotriva Ucrainei

Țările occidentale sunt pregătite să atace Rusia dacă folosește arme nucleare în războiul împotriva Ucrainei.

26 sept. 2022, 09:06
NATO are gata planul în cazul în care Rusia va porni un război nuclear împotriva Ucrainei

Occidentul este pregătit în cazul în care Rusia decide să folosească arme nucleare în Ucraina. În urma unui atac de acest fel, NATO va folosi arme convenționale, nu arme nucleare.

Conform Financial Times, cinci oficiali occidentali au dezvăluit, sub anonimat, ce urmează să se întâmple în condițiile în care un atac nuclear va avea loc în Ucraina. Aceștia consideră că cea mai bună metodă de descurajare a acestui scenariu este amenințarea cu represalii, iar în cazul în care Putin va ataca în acest mod, vor fi luate măsuri de răzbunare, pentru a „pedepsi Rusia”.

Moscova avertizată cu privire la consecințele declanșării unui război nuclear

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat în timpul unei transmisiuni CBS: „Le-am spus rușilor foarte clar, atât public, cât și privat, să nu mai vorbească ușor despre armele nucleare”, confirmând asftel declarațiile consilierului pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, despre faptul că au fost comunicări „la cel mai înalt nivel cu Kremlinul”.

„Este foarte important ca Moscova să ne asculte și să știe că consecințele vor fi îngrozitoare„, a mai spus Blinken.

Citește și: Iohannis: România, ca parte a NATO, este pregătită de orice scenariu, doar că nu ne dorim orice scenariu. România nu are de gând să intre în război

Iohannis: Suntem hotărâți să facem față oricărei situații

Președintele Klaus Iohannis a declarat cu privire la acest lucru că: „ România, ca parte a NATO, este pregătită de orice scenariu, doar că nu ne dorim orice scenariu. România nu are de gând să intre în război.  Nu-și dorește nimeni războiul în afară de Rusia, care a atacat Ucraina, iar noua evoluție a narativului care este o amenințare mai mult sau mai puțin directă cu un război nuclear împotriva Europei, este inaceptabilă și trebuie combătută cu toată hotărârea”.

Totodată, șeful statului este de părere că „descaladsarea trebuie să existe de ambele părți” și că este „o situație foarte tensionată și noi, care avem cea mai lungă graniță cu Ucraina dintre toți aliații NATO, suntem într-o poziție specială, dar suntem hotărâți să facem față oricărei situații”.

Citește și: Putin chiar blufează. De ce nu îşi poate duce la îndeplinire cele mai groaznice ameninţări la adresa UE, SUA şi NATO