Putin chiar blufează. De ce nu îşi poate duce la îndeplinire cele mai groaznice ameninţări la adresa UE, SUA şi NATO

Vladimir Putin a declarat, în primul discurs adresat cetăţenilor ruşi de la începutul războiului din Ucraina, că "Vom folosi cu siguranţă toate mijloacele la dispoziţia noastră pentru a proteja Rusia şi poporul nostru", subliniind totodată că ameninţarea sa "nu este un bluf".
Filip Stan
22 sept. 2022, 23:00
Putin chiar blufează. De ce nu îşi poate duce la îndeplinire cele mai groaznice ameninţări la adresa UE, SUA şi NATO

În ciuda ameninţărilor lansate de Putin de la Kremlin, realitatea este că un atac nuclear nu este atât de uşor de declanşat şi nici nu există un „buton roşu” pe care să îl poată apăsa chiar şi un dictator, poate într-un moment de rătăcire. Tocmai pentru că un atac nuclear ar avea consecinţe dezastruoase, protocolul pentru lansarea unor astfel de focoase este unul foarte bine pus la punct şi presupune mai mulţi paşi, ceea ce asigură că nu se pot parcurge în câteva secunde.

Dacă decide să lanseze un atac nuclear, ordinul trebuie să treacă prin cel puțin trei straturi de verificări puse în aplicare pentru a preveni lansarea accidentală sau neautorizată a rachetelor nucleare.

Înainte de a ajunge la silozurile nucleare, locurile de lansare mobile și la submarine, comanda sa va trece pe la trei oameni: ministrul rus al apărării Serghei Șoigu, șeful de stat major Valeri Gherasimov și șeful forțelor ruse de rachete nucleare, Serghei Karakaiev.

Chiar și după ce au călătorit pe acest lanț de comandă, lansările nu vor avea loc instantaneu.

Dacă nu a existat o schimbare a protocoalelor standard de când Rusia a invadat Ucraina, ar exista un interval de 20 de minute între fiecare transmisie de la „valiza nucleară“ care conține codurile necesare pentru a transmite ordinul de lansare și informațiile de țintire, care permite trupelor nucleare să verifice dacă este cu adevărată autorizarea, scrie Daily Mail.

Citeşte şi: Zelenski, mesaj direct pentru ruși: „Vreţi mai mult? Nu? Atunci protestaţi. Ripostaţi. Fugiți sau predați-vă!”

Aceste garanții sunt vitale, având în vedere dimensiunea stocului nuclear al Rusiei. Se estimează că există 5.977 focoase nucleare – cel mai mare arsenal din lume – stocate în principal în 12 depozite din Rusia. Dintre acestea, se crede că 1.500 sunt gata să fie lansate.

Înainte de războiul din Ucraina, Putin s-a lăudat că sistemul american de apărare antirachetă Star Wars va fi neputincios să oprească noile rachetele hipersonice rusești. În practică, însă, armele pe care le va folosi cel mai probabil sunt rachete tactice mai mici, capabile să lovească vecini precum Ucraina sau statele NATO din apropiere.

Acestea sunt depozitate în mare parte în Rusia „europeană” și în exclava Kaliningrad, între Polonia și Lituania. Printre acestea se numără și racheta de croazieră cu rază lungă de acțiune Kalibr, care ar putea ajunge la Londra. Este posibil ca Putin să surprindă Occidentul folosind rachetele sale Iskander cu rază mai scurtă de acțiune pentru a lansa rachete cu un focos nuclear. Dacă ar fi tras dintr-un lansator montat pe un camion de pe teritoriul Rusiei, chiar și Iskander ar putea lovi Varșovia sau Stockholm cu un focos de opt ori mai distructiv decât bomba de la Hiroshima.

În cele din urmă, Putin are clasicele sale rachete balistice intercontinentale, aflate în silozuri din vestul Siberiei. Ar putea ajunge cu ușurință la Londra sau Washington.

Ceea ce nu știm este dacă focoasele atomice vechi ale Rusiei mai funcționează. În timp ce Rusia a testat rachetele care transportă focoase nucleare, datorită tratatelor de interzicere a testelor, nici America, nici Rusia nu au detonat de fapt o armă nucleară de decenii.

Având în vedere capacitățile de interceptare ale serviciilor occidentale de securitate, niciun atac nuclear rusesc nu ar veni din senin. Pentru a lansa mii de rachete și bombardiere va fi nevoie de un torent de comenzi electronice, iar acestea ar fi interceptate de cerberii Occidentului.

Citeşte şi: Ramzan Kadîrov se revoltă după schimbul de prizonieri dintre Rusia şi Ucraina: „Nu e corect. Luptătorii noştri i-au zdrobit pe fascişti în Mariupol”

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”