Putin chiar blufează. De ce nu îşi poate duce la îndeplinire cele mai groaznice ameninţări la adresa UE, SUA şi NATO

Vladimir Putin a declarat, în primul discurs adresat cetăţenilor ruşi de la începutul războiului din Ucraina, că "Vom folosi cu siguranţă toate mijloacele la dispoziţia noastră pentru a proteja Rusia şi poporul nostru", subliniind totodată că ameninţarea sa "nu este un bluf".

22 sept. 2022, 23:00
Putin chiar blufează. De ce nu îşi poate duce la îndeplinire cele mai groaznice ameninţări la adresa UE, SUA şi NATO

În ciuda ameninţărilor lansate de Putin de la Kremlin, realitatea este că un atac nuclear nu este atât de uşor de declanşat şi nici nu există un „buton roşu” pe care să îl poată apăsa chiar şi un dictator, poate într-un moment de rătăcire. Tocmai pentru că un atac nuclear ar avea consecinţe dezastruoase, protocolul pentru lansarea unor astfel de focoase este unul foarte bine pus la punct şi presupune mai mulţi paşi, ceea ce asigură că nu se pot parcurge în câteva secunde.

Dacă decide să lanseze un atac nuclear, ordinul trebuie să treacă prin cel puțin trei straturi de verificări puse în aplicare pentru a preveni lansarea accidentală sau neautorizată a rachetelor nucleare.

Înainte de a ajunge la silozurile nucleare, locurile de lansare mobile și la submarine, comanda sa va trece pe la trei oameni: ministrul rus al apărării Serghei Șoigu, șeful de stat major Valeri Gherasimov și șeful forțelor ruse de rachete nucleare, Serghei Karakaiev.

Chiar și după ce au călătorit pe acest lanț de comandă, lansările nu vor avea loc instantaneu.

Dacă nu a existat o schimbare a protocoalelor standard de când Rusia a invadat Ucraina, ar exista un interval de 20 de minute între fiecare transmisie de la „valiza nucleară“ care conține codurile necesare pentru a transmite ordinul de lansare și informațiile de țintire, care permite trupelor nucleare să verifice dacă este cu adevărată autorizarea, scrie Daily Mail.

Citeşte şi: Zelenski, mesaj direct pentru ruși: „Vreţi mai mult? Nu? Atunci protestaţi. Ripostaţi. Fugiți sau predați-vă!”

Aceste garanții sunt vitale, având în vedere dimensiunea stocului nuclear al Rusiei. Se estimează că există 5.977 focoase nucleare – cel mai mare arsenal din lume – stocate în principal în 12 depozite din Rusia. Dintre acestea, se crede că 1.500 sunt gata să fie lansate.

Înainte de războiul din Ucraina, Putin s-a lăudat că sistemul american de apărare antirachetă Star Wars va fi neputincios să oprească noile rachetele hipersonice rusești. În practică, însă, armele pe care le va folosi cel mai probabil sunt rachete tactice mai mici, capabile să lovească vecini precum Ucraina sau statele NATO din apropiere.

Acestea sunt depozitate în mare parte în Rusia „europeană” și în exclava Kaliningrad, între Polonia și Lituania. Printre acestea se numără și racheta de croazieră cu rază lungă de acțiune Kalibr, care ar putea ajunge la Londra. Este posibil ca Putin să surprindă Occidentul folosind rachetele sale Iskander cu rază mai scurtă de acțiune pentru a lansa rachete cu un focos nuclear. Dacă ar fi tras dintr-un lansator montat pe un camion de pe teritoriul Rusiei, chiar și Iskander ar putea lovi Varșovia sau Stockholm cu un focos de opt ori mai distructiv decât bomba de la Hiroshima.

În cele din urmă, Putin are clasicele sale rachete balistice intercontinentale, aflate în silozuri din vestul Siberiei. Ar putea ajunge cu ușurință la Londra sau Washington.

Ceea ce nu știm este dacă focoasele atomice vechi ale Rusiei mai funcționează. În timp ce Rusia a testat rachetele care transportă focoase nucleare, datorită tratatelor de interzicere a testelor, nici America, nici Rusia nu au detonat de fapt o armă nucleară de decenii.

Având în vedere capacitățile de interceptare ale serviciilor occidentale de securitate, niciun atac nuclear rusesc nu ar veni din senin. Pentru a lansa mii de rachete și bombardiere va fi nevoie de un torent de comenzi electronice, iar acestea ar fi interceptate de cerberii Occidentului.

Citeşte şi: Ramzan Kadîrov se revoltă după schimbul de prizonieri dintre Rusia şi Ucraina: „Nu e corect. Luptătorii noştri i-au zdrobit pe fascişti în Mariupol”