NATO interceptează avioane militare ruseşti efectuând cercuri „neobişnuite” în jurul Europei

NATO a anunțat miercuri că a interceptat un mare număr de avioane militare rusești zburând aproape de spațiul aerian european în ultimele două zile, într-o serie de incidente "neobișnuite" în care bombardiere rusești efectuând cercuri în jurul Europei au ajuns până în apropiere de Portugalia, comentează Washington Post.
Alina Costache
31 oct. 2014, 06:40
NATO interceptează avioane militare ruseşti efectuând cercuri

Avioanele — cel puțin 19 în total — au vrut să amintească puterea forțelor aeriene ruse într-un moment al celor mai proaste relații dintre Occident și Rusia de la Războiul Rece, notează cotidianul american. Aviația militară rusă și-a crescut semnificativ activitatea în Europa de la începutul conflictului în Ucraina mai înainte în acest an, cu NATO interceptând avioane mai mult de 100 de ori în 2014. Dar un oficial NATO a remarcat că amploarea celor mai recente incidente este cea mai provocatoare din acest an.

Peste Oceanul Atlantic și de Nord, Marea Neagră și Marea Baltică, bombardiere rusești și avioane de luptă au fost detectate zburând în spațiul aerian internațional, a declarat NATO. Nu au existat incursiuni în spațiul aerian național, o încălcare a suveranității ce ar fi amplificat în mod semnificativ gravitatea celor patru incidente, dintre care trei au avut loc miercuri.

„Activitatea a ajuns la un nivel neobișnuit”, a declarat locotenent-colonelul Jay Janzen, un purtător de cuvânt al comandamentului militar NATO din Mons, Belgia. „Zborurile pe care le-am văzut în ultimele 24 de ore, amploarea acestor zboruri și unele dintre planurile de zbor sunt cu siguranță neobișnuite”, a remarcat el.

Oficialii americani consideră zborurile ca un spectacol de forță al guvernului lui Putin. „Este preocupant deoarece acționează în direcție greșită”, a declarat un oficial american din cadrul Apărării, vorbind cu condiția anonimatului întrucât nu a fost autorizat să discute în public despre activitatea aeriană. „Acest lucru nu ajută la dezescaladarea situația din Ucraina. Nu ajută la îmbunătățirea relațiilor dintre NATO și Rusia. Nu ajută pe nimeni”, a notat el.

Incidentele de dimensiuni mai mici au crescut de asemenea în acest an, aproape triplu față de aceeași perioadă din 2013, a mai declarat Janzen.

În cel puțin unul din cele patru incidente, avioanele au oprit transponderele lor și nu au anunțat planurile de zbor controlorilor de trafic aerian civil. Aceasta înseamnă că controlul traficului aerian civil nu le poate urmări, putând crea un risc pentru avioanele civile, notează Washington Post.

Acest incident a avut loc în jurul orei 3.00 dimineață miercuri în Europa de Vest, când patru bombardiere nucleare strategice Tu-95 cu rază lungă de acțiune și patru avioane-cisternă inteligente Il-78 au zburat peste Marea Norvegiei. Avioanele de luptă norvegiene F-16 le-au interceptat. Șase dintre avioane s-au întors în Rusia, dar două dintre bombardierele au ocolit coasta Norvegiei, au zburat peste Marea Britanie — trimițând avioanele de luptă Typhoon pe urmele lor — și în cele din urmă au efectuat un cerc în vestul Spaniei și Portugaliei, atrăgând avioanele portugheze F-16. Apoi, cele două bombardiere se pare că s-au întors în Rusia, a spus Janzen.

Bombardierele Tu-95 nu sunt observate frecvent aproape de Europa, a remarcat Janzen. Nici avioanele de luptă MiG-31 care au fost interceptate împreună cu alte aparate deasupra Mării Baltice în două incidente separate marți și miercuri. Nu a fost imediat clar dacă cele două incidente de deasupra Mării Baltice au reprezentat același grup de șapte avioane care au intrat și plecat de la o bază militară rusă din Kaliningrad.

Nu a existat o reacție imediată din partea guvernului rus.

Avioane de luptă din Norvegia, Marea Britanie, Portugalia, Turcia, Germania, Danemarca, Finlanda și Suedia s-au implicat în a răspunde avioanelor rusești, a spus Janzen. Finlanda și Suedia nu sunt membre NATO și se abțin de mult timp de a adera la alianța defensivă, care a fost formată după Al Doilea Război Mondial ca un bastion împotriva Uniunii Sovietice.

Dar incidente militare cu Rusia în acest an au făcut cele două țări să înceapă să-și reevalueze pozițiile. Cel mai recent, armata suedeză a petrecut mai multe zile săptămâna trecută căutând pe un teritoriu vast un vas subacvatic neidentificat suspectat a fi rusesc. Luna trecută, Suedia a declarat că două avioane militare rusești i-au încălcat spațiul aerian.

Un sondaj de opinie Novus publicat marți arăta pentru prima dată că mai mulți suedezi sunt pentru aderarea la NATO decât care i se opun.

Cea mai recentă violare a spațiului aerian NATO a fost săptămâna trecută, când un avion spion rusesc a pătruns aproape 600 de metri în spațiul aerian eston. În acest an, NATO și-a mărit patrulele aeriene în țările baltice de la patru la 16 jeturi, o măsură din cea mai nouă confruntare între cele două puteri militare.

Incidentele par să fi ajuns să calce pe nervi armatele europene în această săptămână. Avioane de luptă britanice au pornit miercuri pe urmele unui avion cargo civil pentru a-l forța să aterizeze pe un aeroport din Londra după ce acesta a încetat să mai răspundă la apelurile radio de la controlorii de trafic aerian în timp ce zbura peste capitala britanică. Aceasta a provocat o explozie supersonică auzită într-o mare parte din sud-estul Angliei, amintește Washington Post.

DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Spynews
Avertizare meteo! Un ger crunt se abate asupra României! Temperaturi de -14 grade
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Acestea sunt cele mai sigure mașini în 2024. Au trecut testele cu brio, iar 20 dintre ele sunt SUV-uri
Capital.ro
Călin Georgescu a câștigat! Poporul român are nevoie de cineva care să-i spună: Eu stau lângă tine
Playtech.ro
Reacția unei turiste din Germania după ce a vizitat România pentru prima dată: ”Nu mă așteptam la...
DailyBusiness
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Adevarul
Prețurile incredibile cu care se vând casele vechi dintr-un mic oraș al României. Unele nu au nici măcar geamuri
wowbiz.ro
ȘOC! Filmarea cu sărutul dintre Șoșoacă și Simion a creat vâlvă în mediul online!
Spynews
TikTokerul Alin s-a predat la politie, după ce a agresat o femeie pe stradă: “N am atins pe nimeni”
Spynews
Vasile Ardeleanu s-a stins din viață la 50 de ani! Doliu în fotbalul din România
Evz.ro
Minunea uitată de lângă Brașov, pe buzele tuturor. Nu e doar o stațiune
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cine este fotbalistul de 16 ani care a murit în timp ce apăra o lovitură de la 11 metri. Familia tânărului este devastată: „Și-a dedicat viața mingii”
Cancan.ro
Primăvară cu ninsori! Meteorologii Accuweather au emis prima prognoză pentru luna martie 2025, în București
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Tragedie fără margini! Un actor iubit a încetat din viață. Drum lin către stele!
StirileBZI
Se dau 300 de euro ajutor de la stat! Cine poate primi banii
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
Cazul Vlad Pascu se repetă! Tânărul de doar 18 ani avut același destin crunt ca Sebi! Tragedie de nedescris pentru familia băiatului
substantial.ro
Adrian Sârbu și Miron Cozma printre noii inculpați în dosarul Mineriadei din 1990
MediaFlux
Românii NU MAI AU VOIE SĂ VOTEZE la PREZIDENȚIALE! S-a IMPUS o nouă regulă!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
MApN elucidează misterul avionului observat multe ore pe cerul României