NATO se așteaptă la ce e mai rău. Un nou război este pe cale să izbucnească în Europa. Jens Stoltenberg face apel la calm

Europa freamătă. Un nou război este pe cale să izbucnească pe Bătrânul Continent, între Serbia și Kosovo. Președintele sârb Aleksandar Vucic și Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, fac apel la calm.

22 nov. 2022, 01:12
NATO se așteaptă la ce e mai rău. Un nou război este pe cale să izbucnească în Europa. Jens Stoltenberg face apel la calm

Europa freamătă. NATO se așteaptă la ce mai rău. Un nou război este pe cale să izbucnească pe Bătrânul Continent, între Serbia și Kosovo. Președintele sârb Aleksandar Vucic și Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, fac apel la calm.

Citește și Polonia, decizie de ultimă oră! Va amplasa rachete la granița cu Ucraina

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, le-a transmis luni sârbilor kosovari să se abțină de la orice fel de violențe și să mențină pacea în regiune.

„Rugămintea mea către ei este foarte clară: să încercăm să păstrăm pacea, trebuie să demonstrăm că nu am vrut ciocniri pentru o singură secundă. Să nu fim atenți la îndrăzneala și aroganța altora și să încercăm să evităm pe cât posibil conflictele”, a declarat Vucic într-o declarație adresată sârbilor la întoarcerea sa de la Bruxelles, unde a avut o întâlnire cu șeful administrației kosovare, Albin Kurti, cu medierea UE. Acea întâlnire s-a încheiat neconcludent. Potrivit lui Vučić, alte forțe au dorit complicații ale situației, iar planificarea a continuat luni de zile. „Evident, altcineva a vrut ciocniri și a fost planificat de luni de zile”, a spus Aleksandar Vucic.

NATO este îngrijorat că un nou război este pe cale să izbucnească în Europa.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat luni în cadrul unei convorbiri telefonice cu șeful diplomației europene, Josep Borrell, extrem de îngrijoratîn privința relațiilor tensionate dintre Kosovo și Serbia.

„Am vorbit cu Josep Borrell. Suntem dezamăgiți că nu a fost posibilă soluționarea litigiului privind plăcuțele de înmatriculare. A venit timpul pentru decizii responsabile și pragmatice. Escaladarea trebuie evitată”, a scris Stoltenberg pe Twitter.

Anterior, în cursul zilei luni reprezentanții Serbiei și ai Republicii Kosovo s-au întâlnit la Bruxelles pentru a negocia un acord privind plăcuțele de înmatriculare. Din păcate aceste negocieri au eșuat.

„Aș dori un acord, dar din moment ce nu există niciunul, permiteți-mi să fac apel la ambele părți: mă aștept ca autoritățile kosovare să suspende imediat reînmatricularea vehiculelor în nordul provinciei, iar Serbia va suspenda eliberarea plăcuțelor de înmatriculare sârbe pentru Kosovo cu literele KM”, a declarat Josep Borrell, într-un comunicat de presă.

Acesta a mai transmis că  „acest lucru va oferi ambelor părți timp suplimentar pentru a găsi o soluție adecvată cu privire la problema numerelor în contextul normalizării relațiilor”.

Și președintele sârb Aleksandar Vucic a recunoască discuțiile de la Bruxelles nu au înregistrat niciun fel de succes. Vucic a transmis că guvernul de la Belgrad este gata să sprijine propunerile lui șefului diplomației europene, însă Pristina nu este.

Întregul scandal a pornit după ce la începutul lunii noiembrie, autoritățile din Kosovo au adoptat noi măsuri privind reînmatricularea vehiculelor fapt ce a stârnit revolta în rândul sârbilor kosovari, care au decis să se retragă din toate structurile aparatului de stat.

Citește și Erdogan anunţă o posibilă „operaţiune terestră” în Siria. „Gheara Sabiei”, răspunsul Turciei după atentatul de la Istanbul