Polonia, decizie de ultimă oră! Va amplasa rachete la granița cu Ucraina

Aliații NATO Polonia și Germania au convenit să amplaseze lansatoare de rachete Patriot suplimentare în apropierea graniței poloneze cu Ucraina, în urma unei oferte venite de la Berlin, a declarat luni ministrul polonez al Apărării, transmite Reuters.

21 nov. 2022, 23:09
Polonia, decizie de ultimă oră! Va amplasa rachete la granița cu Ucraina

În contextul războiului din Ucraina, Polonia a anunțat că va amplasa rachete Patriot la graniță.

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, a confirmat oferta Germaniei de a implementa sisteme suplimentare de apărare aeriană Patriot în Polonia, conform Reuters.

După explozia din satul polonez Przewodow, situat în estul țării, la șase kilometri de granița cu Ucraina, Germania a declarat că va ajuta Polonia cu patrule aeriene.

Citiți și: Polonia l-a declarat persona non grata pe Serghei Lavrov. Moscova: ”Decizia este provocatoare şi fără precedent”

„Ministrul german al apărării a confirmat disponibilitatea de a desfășura lansatoare Patriot la granița cu Ucraina. Versiunea sistemului rămâne de stabilit, la fel ca și rapiditatea cu care vor ajunge la noi și cât timp vor staționa”, a scris Mariusz Blaszczak pe Twitter.

„Se pare că racheta care a lovit Polonia săptămâna trecută, omorând două persoane, a fost trasă accidental de apărarea aeriană a Ucrainei și nu a fost un atac rusesc, a declarat șeful NATO, Jens Stoltenberg.

Potrivit analizelor preliminare, incidentul din Polonia a fost provocat probabil de o rachetă antiaeriană ucraineană folosită împotriva atacurilor cu rachete de croazieră rusești. Nu există indicii că Rusia ar pregăti acțiuni militare ofensive împotriva NATO, a spus oficialul.

Premierul Poloniei a spus că  explozia a fost cauzată de o rachetă rusească doborâtă „fără nicio intenție”.

Sistemele de apărare antiaeriană cu baza la sol, cum ar fi Patriot de la Raytheon, sunt construite pentru a intercepta rachetele care se apropie.

În luna mai, Polonia  anunța că va comanda şase baterii de rachete sol-aer Patriot din Statele Unite pentru apărarea sa antiaeriană, având în vedere războiul declanşat de Rusia în Ucraina, anunțul fiind făcut tot de ministrul Apărării, Mariusz Blaszczak.

Citiți și: Nicolae Ciucă, referitor la racheta căzută în Polonia: „Nu putem să spunem că nu se va întâmpla şi în România”