NATO şi Rusia se acuză reciproc: Moscova anunţă exerciţii militare de proporţii pentru 2015

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a acuzat luni Rusia că încalcă armistiţiul în estul Ucrainei, deoarece trimite separatiştilor proruşi cantităţi importante de armament performant, informează Reuters, în timp ce Rusia, prin vocea ministrului adjunct de externe, Aleksei Meşkov, a acuzat NATO că destabilizează nordul Europei, anunţă Interfax.

01 dec. 2014, 16:46
NATO şi Rusia se acuză reciproc: Moscova anunţă exerciţii militare de proporţii pentru 2015

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, acuză Rusia că încalcă armistiţiul în estul Ucrainei, deoarece trimite separatiştilor proruşi cantităţi importante de armament performant.

„Suntem martorii unei consolidări militare semnificative în interiorul şi în jurul Ucrainei„, a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă. „Transporturi importante de armament, echipament performant şi personal militar rus către separatiştii violenţi”, a adăugat el.

Autorităţile ucrainene au anunţat duminică faptul că un convoi format din 106 vehicule a intrat în estul ţării dinspre Rusia, fără a avea permisiunea Kievului, şi a acuzat Moscova că se foloseşte de transporturile de ajutor aşa-zis umanitar pentru a trimite arme şi muniţii insurgenţilor separatişti. Oficialităţile de la Moscova neagă însă acest lucru şi acuză Occidentul şi Kievul că poartă o campanie de violenţă în estul Ucrainei, la Lugansk şi Doneţk.

Vorbind despre convoiul rus, Stoltenberg a spus că cea mai bună modalitate de îmbunătăţire a situaţiei umanitare în estul Ucrainei ar fi să se pună capăt încălcărilor acordului de la Minsk, care a avut ca obiectiv încetarea conflictului în estul Ucrainei, şi să se respecte armistiţiul. „Constatăm că separatiştii şi Rusia nu fac acest lucru. Rusia alimentează conflictul oferind echipament şi alte tipuri de sprijin pentru separatişti şi prin urmare subminează şi încalcă acordul de încetare a focului şi totodată eforturile de a ajunge la o soluţie paşnică, negociată”, a spus el.

La rândul său, Aleksei Meşkov, adjunctul ministrului de externe rus, a declarat că Rusia crede că NATO destabilizează nordul Europei, organizând exerciţii militare în această regiune şi „transferând aparate de zbor capabile să transporte arme nucleare” în statele baltice. „Această realitate este extrem de negativă”, a declarat Meşkov într-un interviu publicat luni de Interfax. „Autorităţile ruse iau şi vor lua toate măsurile pentru a apăra cu fermitate securitatea Rusiei şi a cetăţenilor săi… indiferent care parte a ţării noastre este vizată”, a mai spus el, potrivit Reuters.

Totodată, autorităţile ruse au anunţat luni că vor desfăşura peste 4.000 de exerciţii militare în 2015, în cel mai important exerciţiu urmând a lua parte vara viitoare „zeci de mii” de militari. „Exerciţiile vor avea loc simultan, pe parcursul verii, în mai multe poligoane din Rusia şi din exterior”, a anunţat Iaroslav Roşupkin, purtător de cuvânt al Districtului Militar Central al Rusiei.

Exerciţiul militar, care se va numi „Centru 2015”, se va desfăşura pe o perioadă lungă de timp şi la el vor lua parte sub comandă unificată zeci de mii de militari ai Districtului Militar Centru, diverse categorii de forţe armate, precum şi alte ministere şi agenţii din domeniul securităţii. Cu acest prilej vor fi testate noi arme, a mai spus Roşupkin. Până acum, pe parcursul anului 2014, Ministerul Apărării din Rusia a efectuat 3.000 de exerciţii militare.