NATO şi UE se unesc împotriva tehnicilor de război hibrid

NATO și UE au convenit să-și intensifice colaborarea în combaterea tehnicilor de război hibrid observate în timpul conflictului din Ucraina și să abordeze totodată într-un mod mai integrat situațiile de instabilitate create de grupările de teroriste în vecinătatea sudică a continentului european.

14 mai 2015, 18:17
NATO şi UE se unesc împotriva tehnicilor de război hibrid

Anunțul a fost făcut joi la Antalya de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la finalul reuniunii miniștrilor de externe din statele Alianței și în urma discuțiilor avute cu șefa diplomației europene, Federica Mogherini. Aceasta din urmă a cerut ca NATO să lucreze în mod ‘complementar’ cu UE și ambele organizații să facă schimb de informații despre ‘noul tip de amenințări din jurul nostru’.

În urma acestui acord, NATO și UE vor încerca ‘să colaboreze mai rapid și eficient în eventualitatea unei amenințări hibride îndreptate împotriva oricăruia dintre membrii noștri’, a completat Stoltenberg, adăugând că ‘obiectivul principal este garantarea faptului că, în cazul unei amenințări hibride, se va putea determina clar când și de unde provine aceasta’.

Alianța Nord-Atlantică a avertizat anterior că în timpul conflictului din Ucraina a observat aplicarea unor tehnici militare hibride, ce combină operațiunile militare convenționale și cele paramilitare cu campaniile de dezinformare.

Citeşte şi Preşedintele Poloniei: „Dacă vrem pace, trebuie să ne pregătim de război”

În acest context, Stoltenberg a precizat cu ocazia reuniunii din Antalya că NATO va lua măsuri pentru intensificarea schimbului de informații și de consolidare a apărării cibernetice, anunțând totodată constituirea a două fonduri, unul pentru sprijinirea comunicațiilor strategice și celălalt pentru consolidarea instituțiilor din sectorul apărării.

El a menționat de asemenea că NATO va spori schimbul de informații despre situația din zona Mării Baltice cu Suedia și Finlanda, în perspectiva efectuării mai multor aplicații militare comune cu aceste două state care nu fac parte din Alianță.

‘Ne confruntăm cu o dezinformare sofisticată și cu campanii de radicalizare. Arma noastră cea mai puternică împotriva dezinformării este informația bazată pe valorile noastre ale democrației, libertății de exprimare și societății deschise’, a conchis Stoltenberg.