NATO: Suplimentarea trupelor ruse din Crimeea subminează pacea în estul Ucrainei

Orice suplimentare a trupelor ruse din regiunea Crimeea ar spori tensiunile şi ar submina acordul de încetare a focului în estul Ucrainei, a indicat marţi NATO, transmite Reuters, citată de Agerpres.

16 sept. 2014, 19:48
NATO: Suplimentarea trupelor ruse din Crimeea subminează pacea în estul Ucrainei

”Am văzut relatări potrivit cărora Rusia intenţionează să îşi sporească prezenţa trupelor în Crimeea. O astfel de măsură ar putea duce doar la creşterea tensiunilor şi ar submina şi mai mult încetarea focului care este în vigoare, precum şi securitatea regiunii pe care acţiunile ruse au erodat-o grav”, a spus Oana Lungescu, purtătoarea de cuvânt a NATO.

Ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, a anunţat marţi că Rusia îşi va întări dispozitivul militar în ‘zona Crimeii’, ca urmare a agravării crizei din Ucraina şi a creşterii numărului de forţe străine din apropierea frontierei ruse.

‘Situaţia din Ucraina s-a agravat puternic şi prezenţa militară străină s-a intensificat în apropierea imediată a frontierei noastre’, a afirmat ministrul rus, citat de agenţia de presă Interfax.

Potrivit AFP, ministrul a făcut referire la exerciţiile militare începute luni în vestul Ucrainei, la care participă 15 ţări, inclusiv Statele Unite ale Americii.

‘Una din sarcinile noastre prioritare este de a desfăşura o forţă militară completă şi autosuficientă în zona Crimeii’, a adăugat Serghei Şoigu.

Acesta a explicat în cadrul unei reuniuni a conducerii ministerului că întărirea dispozitivului militar ‘este legată în mare parte de extinderea districtului militar după integrarea Crimeii’, peninsula ucraineană anexată de Rusia în martie a.c.

Şoigu a mai menţionat că activităţile districtului militar vor fi planificate până în 2020 ‘ţinând cont de măsurile menite să asigure securitatea Rusiei pe teritoriul Crimeii’.

Potrivit NATO, circa o mie de soldaţi ruşi se află în continuare în estul Ucrainei, iar alţi 20.000 sunt desfăşuraţi de-a lungul frontierei ruso-ucrainene.