NATO va fi o PREZENŢĂ PERMANENTĂ în ţările din Europa de Est. Avioane canadiene de luptă, în România

Criza din Ucraina şi tensiunile cu Moscova ar putea determina Alianţa Nord-Atlantică să ia în considerare o prezenţă militară permanentă în ţările membre din Europa de Est, a afirmat marţi comandantul suprem al Forţelor aliate NATO în Europa (SACEUR), generalul american Philip Breedlove. În România, au sosit miercuri şase aeronave de luptă de tip CF-18 Hornet ale Forţelor Regale Aeriene ale Canadei. 

RomaniaTV.net
07 mai 2014, 12:52
NATO va fi o PREZENŢĂ PERMANENTĂ în ţările din Europa de Est. Avioane canadiene de luptă, în România

NATO are în vedere o prezenţă permanentă în Europa de Est. „Urmărim îndeaproape evoluţia evenimentelor dramatice care se desfăşoară în estul Ucrainei şi rămânem deosebit de îngrijoraţi din cauza locuitorilor”, a declarat la Ottawa generalul Philip Breedlove în cursul unei conferinţe de presă în comun cu generalul Tom Lawson, şeful statului-major canadian al apărării.

Referitor la posibilitatea ca situaţia din Ucraina să ducă la o prezenţă permanentă a NATO în ţările membre din Europa de Est, el a spus: „Cred că trebuie să ne gândim la aceasta”.

„Avem nevoie să evaluăm capacitatea noastră de reacţie, disponibilitatea şi poziţionarea forţelor noastre pentru a fi în măsură să răspundem la această nouă paradigmă”, a explicat comandantul forţelor Alianţei.

Este necesar să reevaluăm „capacitatea de reacţie a forţelor de apărare” a NATO din cauza noilor date din relaţia cu Rusia care până în prezent a fost văzută ca un partener. După destrămarea blocului comunist şi căderea Zidului de la Berlin în 1989, Alianţa a evaluat situaţia în care „noi am considerat Rusia mai mult ca un viitor partener”, a subliniat generalul Philip Breedlove.

În acest context, ţările Alianţei şi-au redus bugetele militare, dar şi „structura forţelor şi amplasarea acestora”. De aici înainte, „Rusia nu mai acţionează ca un partener”, iar „anexarea Crimeii (…) a modificat această dinamică”, a continuat el.

NATO a anunţat la jumătatea lunii aprilie întărirea apărării ţărilor din Europa de Est şi a sporit numărul raidurilor efectuate de aviaţia sa deasupra ţărilor baltice. Unităţi navale urmează să fie trimise în Marea Baltică şi estul Mediteranei.

De asemenea, Washingtonul a anunţat desfăşurarea a patru companii de paraşutişti, 600 de soldaţi, pentru exerciţii militare în Polonia şi ţările baltice.

În mod normal, aceste trupe ar trebui retrase până la sfârşitul anului.

Şase avioane de luptă canadiene, în România

Şase aeronave de luptă de tip CF-18 Hornet ale Forţelor Regale Aeriene ale Canadei, împreună cu personal navigant şi tehnic, au sosit miercuri la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, informează un comunicat de presă al MApN remis AGERPRES.

Militarii canadieni vor participa la exerciţii şi activităţi de pregătire în comun cu militarii români.

Canada anunţa pe 29 aprilie că şase avioane CF-18 ale aviaţiei sale vor fi trimise pentru a susţine operaţiunile NATO din Europa de Est şi vor fi staţionate în România, potrivit CBC/Radio-Canada.

”Ca răspuns la cererea NATO de a sprijini securitatea noastră colectivă şi de a demonstra solidaritatea noastră cu poporul din Ucraina, vom desfăşura şase avioane CF-18 în Europa”, a declarat ministrul canadian al Apărării, Rob Nicholson. Ministrul a precizat că avioanele decolează de la Bagotville (Quebec) şi vor avea baza în România, urmând să participe la misiuni de monitorizare şi de antrenament.

Pe 30 aprilie, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a avut o convorbire telefonică cu omologul său canadian, Robert Nicholson, cei doi miniştri stabilind de comun acord organizarea unor exerciţii militare la nivelul Forţelor Aeriene.