Nava de mărfuri a viitorului, construită în Norvegia. Prima ambarcațiune din lume cu emisii zero și fără echipaj

Nava de mărfuri a viitorului a fost construiă de o companie din Norvegia și este prima ambarcațiune din lume cu emisii zero și care nu are nevoie de echipaj.

26 aug. 2021, 09:42

Nava de marfă

a vitorului funcționează în întregime pe energie electrică și nu are nevoie de un echipaj la bord care să o gestioneze.

Ambarcațiunea este prima din lume cu zero emisii de carbon și va face prima călătorie, fără echipaj, până la sfârșitul anului, pe ruta care leagă două orașe din Norvegia.

Întreaga călătorie a primei ambarcațiuni cu zero emisii va fi monitorizată de pe uscat cu ajutorul a trei centre de control.

Prima navă de marfă cu zero emisii a fost construită de compania Yara International, iar ambarcațiunea poartă denumirea Yara Birkeland și a fost concepută pentru a reduce emisiile de oxid de azot, un poluant toxic care generează dioxid de carbon și gaze cu efect de seră.

Nava este concepută pentru a transporta mărfuri pe mare.

În prezent, industria navală este responsabilă pentru 2,5% și 3% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, potrivit Organizației Maritime Internaționale.
Aproape toată energia electrică a Norvegiei este generată de energia hidroelectrică, care este considerată, în general, cu emisii de carbon mult mai mici decât arderea combustibililor fosili, deși produce în continuare gaze cu efect de seră.

Conceptul ambarcațiuni pentru transportat mărfuri cu zero emisii a fost schițat în 2017, iar nava a fost creată în parteneriat cu firma de tehnologie Kongsberg Maritime și constructorul naval Vard.

Ambarcațiunea este capabilă să transporte 103 containere și are o viteză maximă de 13 noduri, va folosi o baterie de 7 MWh și oferă o putere „de aproximativ o mie de ori capacitatea unei mașini electrice”, potrivit lui Jon Sletten, directorul uzinei pentru fabrica Yara din Porsgrunn, Norvegia.

Nava de mărfuri a viitorului, fără echipaj: „Cine este răspunzător dacă ceva nu merge bine?”

Inițial, Yara Birkeland ar fi trebuit să navigheze anul trecut, însă din cauza pandemiei de Covid-19, prima călătorie a fost anulată.
„Am supraestimat domeniul de aplicare al acesteia la început și am început cu prea multe activități în paralel”, spune Sletten.

Sletten speră că nava va transporta primul său container din orașul Herøya la Brevik în acest an.
Proiectul a impus, de asemenea, să fie elaborate reglementări împreună cu autoritățile maritime norvegiene pentru a permite unei nave autonome să navigheze pentru prima dată pe căile navigabile ale țării.

Rudy Negenborn, profesor de tehnologie maritimă și de transport la Universitatea de Tehnologie Delft, din Olanda, spune că navele precum Yara Birkeland, care pot funcționa complet autonom, reprezintă viitorul. Acesta a mai adăugat totuși că există multe provocări de depășit înainte ca navele autonome să poată fi utilizate pentru călătorii comerciale pe mare.

„La un moment dat, acest tip de nave vor trebui să interacționeze unele cu celelalate pentru a face schimb de informații și pentru a stabili rute care nu se suprapun.”

Negenborn adaugă că, fără un echipaj la bord pentru a efectua verificări de întreținere, navele autonome ar avea nevoie de sisteme de autodiagnosticare încorporate cu capacitatea de a detecta și remedia problemele sau de a solicita asistență umană.
În afară de problemele tehnice, el spune că există și implicații legale în ceea ce privește călătoriile între țări.
„Biroul Yara funcționează de-a lungul coastei norvegiene, dar dacă ar merge mai departe, s-ar putea să întâlnească alte regiuni teritoriale cu norme și reglementări diferite  care trebuie respectate”, spune Negenborn. „Cine este răspunzător dacă ceva nu merge bine?”

Deși Yara International nu intenționează să adauge mai multe nave autonome la operațiunile sale, Sletten spune că este posibil să vedem mai multe elemente ale tehnologiei AI utilizate pe navele comerciale în viitor.

„Pe navele de peste mări este probabil un pas prea mare, dar cred că elementele sunt deja utilizate în transportul maritim astăzi când vine vorba de acostare și de călătorie”, spune el. „Cred că vom vedea adăugate mai multe elemente parțial autonome”, a mai adăugat el, potrivit CNN.