Nava Queen Hind cu peste 14.000 de oi la bord, care a eşuat în Portul Midia, a fost adusă la ţărm. A fost folosită cea mai mare macara

Nava Queen Hind cu 14.000 de oi, care s-a scufundat în Portul Midia la sfârşitul lunii noiembrie 2019, a fost adusă la ţărm marţi seara, după ce a fost repusă pe linia de plutire de către compania Grup Servicii Petroliere. Acum urmează ca animalele moarte să fie încărcate în containere speciale şi transportate la un incinerator în judeţul Tulcea. 

RomaniaTV.net
26 feb. 2020, 06:18

Compania Grup Servicii Petroliere (GSP) a anunţat încheierea cu succes ranfluarea navei Queen Hind. Epava a fost transportată și asigurată la cheu.

„Echipele GSP au finalizat cu succes ranfluarea Queen Hind. Operațiunea este unică, din datele noastre, în regiunea Mării Negre. Nava este stabilizată la cheu. Ne bucurăm că am restabilit normalitatea în Portul Midia, după un efort uman și tehnic neîntrerupt”, a specificat Gabriel Comănescu, președintele Grup Servicii Petroliere.

Nava eşuată în Portul Midia e lungă cât un teren de fotbal

Peste 100 de angajați și colaboratori ai companiei au fost implicaţi în această intervenţie, alături de o echipă de 20 de scafandri care a lucrat chiar şi în patru ture. Specialiştii GSP au folosit cea mai mare macara maritimă din bazinul Mării Negre pentru a repune nava pe linia de plutire, precum şi mai multe barje pentru a o stabiliza.

„Nu a fost o operațiune ușoară. Am readus pe linia de plutire o navă cu o lungime comparabilă cu un teren de fotbal. Vorbim despre o operațiune desosebit de complexă, pe care GSP a reușit să o finalizeze, fără incidente, într-un timp record, raportat la alte proiecte similiare”, a explicat președintele GSP.

Citeşte şi: Raed Arafat, despre scufundarea vaporului cu oi: Acest tip de incident este unic pe plan mondial

Nava urmează să fie pregătită în vederea descărcării cadavrelor animalelor şi transportării acestora pentru a fi incinerate la Tulcea.

Pe 14 ianuarie, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa a semnat cu Grup Servicii Petroliere contractul privind serviciile de dezeşuare şi ranfluare a navei Queen Hind, care, încărcată cu peste 14.000 de oi, a eşuat în noiembrie 2019 în Portul Midia. Contractul, în valoare de circa 19 milioane de lei, ce prevede şi scoaterea şi neutralizarea încărcăturii din interiorul vaporului, are durata de 35 de zile de la semnare.

Citeşte şi: Au fost recuperate toate cadavrele de oi din dreptul navei Queen Hind. Imagini dramatice din timpul intervenţiei VIDEO

Nava Queen Hind, încărcată cu circa 14.600 de oi, s-a răsturnat pe 24 noiembrie 2019, la plecarea din Portul Midia, scufundându-se parţial. Echipajul format din 22 de marinari sirieni a fost salvat, fiind scoase vii de la bordul vaporului, în zilele de după incident, şi câteva sute de oi.

Citeşte şi: Vaporul morţii, aproape să provoace o nouă tragedie. Un muncitor a luat foc pe vas, apoi a căzut în apă şi a intrat în şoc hipotermic