Nava spaţială „Starship” a SpaceX a explodat în timpul unui test transmis în direct VIDEO

Un prototip de navă spațială a firmei aerospațiale SpaceX, patronată de excentricul Elon Musk a explodat, vineri, în timpul unui test în sudul statului american Texas, relatează The Guardian.

RomaniaTV.net
30 mai 2020, 13:36
Nava spaţială „Starship” a SpaceX a explodat în timpul unui test transmis în direct VIDEO

Firma deținută de Elon Musk a urmărit o dezvoltare mult prea rapidă a programului de zbor al navei, iar din acest motiv, nava, nepregătită corespunzător pentru lansare, a explodat. Explozia nu are legătură cu celalată lansare de la Centrul Spațial Kennedy din Florida, care folosește un alt sistem de rachete.

Citeşte şi NASA trimite astăzi oameni în spaţiu cu o navă SpaceX. Cum arată capsula şi noile costume proiectate de Elon Musk

Prototipul navei a dispărut într-o minge de foc în zona de testare de la Boca Chica a firmei SpaceX, totul fiind difuzat în cadrul unui livestream înregistrat de site-ul Nasa Spaceflight. Nu au fost raportate victime sau răniți.

 

Racheta cu pricina, Starship de 120 de metri, este concepută să transporte oameni și 100 de tone de încărcătură de marfă spre Lună și Marte. Ea este centrală pentru ambițiile lui Musk de a transforma călătoriile spațiale și colonizarea spațiului în fapte cotidiene.

Elon Musk, contract de 2,6 miliarde de dolari cu NASA

Dacă lansarea va reuși, astronauții Hurley și Behnken vor zbura aproape 19 ore până la ISS. Vor folosi acest timp pentru a face diverse teste la bordul capsulei, inclusiv o pilotare manuală. Vor trebui, de asemenea, să și doarmă, pentru că este o călătorie solicitantă.  Pe Stația Spațială Internațională pot sta între o lună și patru luni.

Contractul de 2,6 miliarde de dolari pe care Elon Musk îl are cu NASA prevede furnizarea a șase zboruri cu oameni la bord până la stația spațială. Primul dintre ele este programat la sfârșitul lunii august, zborul de acum, cu astronauții Hurley și Behnken, fiind unul demonstrativ.

Și compania Boeing are un contract asemănător, dar este cu un an în urmă față de programul SpaceX.