Navalnîi face dezvăluiri colosale despre „palatul lui Vladimir Putin”. „E mai degrabă un regat. 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră”

După ce a fost arestat la revenirea în Rusia, Alexei Navalnîi a publicat marţi o amplă anchetă anticorupţie prin care lansează acuzaţii grave la adresa lui Vladimir Putin, despre care susţin că a pus la cale "cea mai mare operaţiune de confiscare şi exploatare a Rusiei". Opozantul susţine că Vladimir Putin a construit un "palat" pe malul Mării Negre, care este "cea mai păzită clădire din Rusia".

19 ian. 2021, 21:57

Clipul în care Alexei Navalnîi vorbeşte despre palatul lui Vladimir Putin a fost vizualizat de peste două milioane de vizualizări pe Youtube. Ancheta prezentată de opozant este însoţită de un apel adresat ruşilor de a ieşi sâmbătă în stradă pentru a manifesta împotriva puterii de la Moscova.

„Odată ce Putin a ajuns la putere, adică, după ce a subordonat televiziunea şi instanţele şi a pus la cale un sistem de fraude electorale, a început cea mai mare operaţiune de confiscare şi exploatare a Rusiei care continuă şi astăzi. Fiecare prieten de-ai lui Putin primeşte o bucăţică. Unul controlează Gazprom, un altul începe să exploateze Rosneft, iar al treilea pune stăpânire pe marile proiecte de construcţie. O gaşcă de şpăgari şi hoţi de la Primăria Sankt Petersburg a confiscat toate posturile-cheie.

Vreţi să furaţi de la buget şi să mulgeţi proprietăţile statului? Împărţiţi cu Putin”; a spus Alexei Navalnîi, în clipul video publicat pe Youtube.

Navalnîi face dezvăluiri colosale despre „palatul lui Vladimir Putin”. „Este de fapt un stat separat chiar în Rusia. Şi în acest stat, Putin este singurul ţar, de neînlocuit”

Disidentul rus a inclus imagini în care Vladimir Putin vorbeşte despre „proiectul celei mai mari construcţii din lume”. Este vorba despre o clădire grandioasă construită pe malul Mării Negre despre care susţine că ar fi „palatul lui Vladimir Putin”.

 

„Clădirea cea mai păzită şi secretă din Rusia, fără exagerare. Nu este o casă de vacanţă, nici o reşedinţă, este un întreg oraş sau mai degrabă un regat.

„Este înconjurată de garduri indestructibile, are propriul port, propriii paznici, o biserică, propriul punct de acces, o zonă restricţionată traficului aerian şi chiar un punct de trecere. Este de fapt un stat separat chiar în Rusia. Şi în acest stat, Putin este singurul ţar, de neînlocuit”, a precizat Navalnîi.

Navalnîi: „Preşedintele Rusiei este bolnav mintal”

Opozantul rus a mărturisit că ” nu a fost nicio vânzare” pentru terenul pe care a fost ridicat palatul lui Putin.

„A fost creată o iluzie de legalitate prin intermediul unor înţelegeri dubioase şi o campanie activă în presă. Singurul şi adevăratul proprietar al acestui loc celebru a fost de la început şi până în prezent Vladimir Vladimirovici Putin.

În cele din urmă, veţi înţelege că preşedintele Rusiei este bolnav mintal. Este obsedat de bogăţie şi lux”, precizeată Alexei Navalnîi.

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins acuzațiile, afirmând că „nu este adevărat”, transmite agenţia AFP, citată de Hotnews.

Palatul lui Vladimir Putin ar fi costat peste 1 miliard de euro

În clipul înregistrat înainte de revenirea în Rusia, Navalnîi afirmă că palatul lui Vladimir Putin se află în apropiere de localitatea rusească Gelendjik, pe malul Mării Negre.

Potrivit disidentului rus, ansamblul foarte luxos cu o suprafaţă de aproape 18.000 de metri pătrați este dotat, printre altele, cu podgorii, o sală de hochei pe gheață și chiar un cazinou. Navalnîi susţine că ridicarea palatului a fost finanţată de apropiaţi ai preşedintelui rus, precum directorul Rosneft, Igor Secin, sau omul de afaceri Ghenadi Timcenko.

De asemenea, Navalnîi afirmă că au fost cheltuite 100 de miliarde de ruble (1,12 miliarde euro) pentru construirea acestui complex cu o suprafață totală de 7.000 de hectare, de „39 de ori mai mare ca Monaco”. Oficial, complexul este proprietatea FSB, serviciul secret rusesc.

Citeşte şi: Alexei Navalnîi va sta în arest până pe 15 februarie. Opozantul lui Vladimir Putin le cere ruşilor să iasă în stradă

Alexei Navalnîi a fost arestat duminică, în momentul în care a revenit în Rusia din Germania, unde fusese internat după otrăvirea cu Noviciok în august 2020. Opozantul a fost închis cel puțin până în 15 februarie, în cadrul unei anchete privind încălcarea controlului judiciar.

Potrivit sursei citate, trei laboratoare europene au concluzionat că opozantul a fost otrăvit cu agentul neurotoxic de clasă militară Noviciok, conceput în epoca sovietică. Moscova a respins acuzațiile și a denunțat un complot.

Miercuri, Navalnîi urmează să fie judecat și pentru defăimarea unui fost soldat din al Doilea Război Mondial. Vizat şi de o anchetă pentru „fraudă la scară largă”, el riscă zece ani de închisoare.