Alexei Navalnîi va sta în arest până pe 15 februarie. Opozantul lui Vladimir Putin le cere ruşilor să iasă în stradă

Un judecător din Moscova a ordonat luni plasarea în arest a opozantului Aleksei Navalnîi pentru 30 de zile, până la 15 februarie, la o zi după reţinerea acestuia la sosirea în capitala Rusiei.

18 ian. 2021, 17:42
Alexei Navalnîi va sta în arest până pe 15 februarie. Opozantul lui Vladimir Putin le cere ruşilor să iasă în stradă

„Aleksei Navalnîi este plasat în detenţie timp de 30 de zile, până la 15 februarie”, a confirmat pe Twitter şi avocatul politicianului rus, citat de Reuters. Serviciile penitenciare ruseşti l-au arestat duminiucă pe Alexei Navalnîi, căruia îi reproşează că a încălcat condiţiile unei pedepse cu închisoarea – cu suspendare – din 2014.

Otrăvit cu un agent neurotoxic de tip noviciok şi plasat în comă, opozantul rus s-a aflat în convalescenţă în Germnia, în ultimele cinci luni.

Miercuri, după ce opozantul şi-a anunţat intenţia de a se întoarce în Rusia, autorităţile penitenciare din Moscova au făcut cunoscut că vor face toate demersurile pentru a-l aresta sub acuzaţia de încălcare a condiţiilor de eliberare în urma unei condamnări cu suspendare într-un dosar din 2014.

FSIN a anunţat joi că vrea să-l aresteze pe Navalnîi, după ce acesta şi-a anunţat întoarcerea în ţară. ”Serviciul federal al închisorilor ruse este obligat să ia toate măsurile necesare în vederea arestării contravenientului Aleksei Navalnîi, în aşteptarea unei decizii a tribunalului de înlocuire a pedepsei sale cu suspendarea cu o pedeapsă fermă”, anunţa într-un comunicat FSIN.

Citeşte şi Alexei Navalnîi a fost arestat imediat ce a aterizat la Moscova. Dizidentul se întorsese în Rusia pentru prima oară după ce a fost otrăvit

După ce tribunalul şi-a anunţat hotărârea, Navalnîi le-a cerut ruşilor ”să iasă în stradă” împotriva puterii.

Lucrul de care se tem cel mai mult aceşti bandiţi (de la putere), ştiţi, este ca oamenii să iasă în stradă (…). Atunci, nu vă fie frică, ieşiţi în stradă, nu pentru mine, ci pentru voi înşivă, pentru viitorul vostru”, îndeamnă Alexei Navalnîi într-o înregistrare video filmată în sala de audieri şi difuzată pe reţele de socializare.

Poliţia rusă a arestat duminică mai mulţi susţinători ai opozantului Alexei Navalnîi, înainte de aterizarea acestuia la Moscova. Avionul companiei ruse Pobeda la bordul căruia se afla Navalnîi urma să ajungă pe aeroportul Vnukovo din Moscova, dar a fost redirecţionat şi a aterizat la Şeremetievo.