Nave de război ruseşti în Marea Mânecii pentru manevre

Nave de război ale Marinei ruse au intrat vineri în Marea Mânecii pentru exerciţii navale, potrivit agenţiei de presă RIA Novosti, care citează serviciul de presă al Flotei de Nord a Rusiei, transmite Reuters.

28 nov. 2014, 10:49
Nave de război ruseşti în Marea Mânecii pentru manevre

Nave de război ale Marinei ruse au intrat vineri în Marea Mânecii pentru exerciţii navale.

Escadra Flotei de Nord, condusă de nava antisubmarin ”Severomorsk”, a trecut prin Strâmtoarea Pas-de-Calais şi se află acum în apele neutre ale Golfului Senei, aşteptând să se domolească o furtună, precizează agenţia rusă de presă.

”În timpul ancorării, echipajul întreprinde o serie de exerciţii privind modul de reacţie la infiltrarea de submarine şi exersează tehnicile de supravieţuire în caz de inundaţii sau incendii”, se afirmă într-un comunicat al Flotei de Nord, citat de RIA.

Reuters anunţă că Marina rusă nu a putut fi contactată pentru comentarii, iar Ministerul rus al Apărării a refuzat să facă vreun comentariu în legătură cu informaţiile.

În schimb, Marina franceză a confirmat locul unde se află navele, spunând că nu este ceva neobişnuit prezenţa unor nave de război ruseşti în Marea Mânecii. ”Ei nu fac exerciţii. Aşteaptă doar într-o zonă unde ei se pot afla de mai multe ori pe an”, a declarat serviciul de presă al Marinei franceze.

Reuters comentează că armata rusă ”şi-a arătat muşchii” recent, NATO relatând despre mai multe incursiuni întreprinse de avioane de vânătoare şi bombardiere ruseşti. Suedia s-a repezit să găsească un submarin, în ceea ce localnicii au spus în glumă ”Vânătoarea de (revoluţionari) roşii din octombrie”.

Manevrele ruseşti au loc după luni de zile de tensiuni crescânde în legătură cu Ucraina, de la care Moscova a ocupat şi anexat Peninsula Crimeea la începutul acestui an şi unde îi susţine pe separatiştii proruşi înarmaţi care luptă împotriva guvernului de la Kiev.

Majoritatea ţărilor din flancul de nord-vest al Rusiei au în vedere o creştere a cheltuielilor militare, contrar reducerilor drastice din ultimii ani, după ce criza ucraineană a reaprins tensiunile Războiului Rece.