Navele NATO împânzesc Marea Neagră. Operaţiune militară de amploare

O grupare NATO execută exerciţii de apărare şi de supraveghere a traficului maritim pe Marea Neagră. La operaţiune ia parte şi dragorul Maritim "Sublocotenent Alexandru Axente" (DM-30)

RomaniaTV.net
10 feb. 2016, 15:48
Navele NATO împânzesc Marea Neagră. Operaţiune militară de amploare

Dragorul Maritim „Sublocotenent Alexandru Axente” (DM-30) execută exerciții de apărare a căilor de comunicații, de salvare și căutare a minelor marine în cadrul operațiunii de supraveghere a traficului maritim în Marea Neagră întreprinsă de Gruparea Navală NATO de luptă împotriva minelor marine SNMGCM – 2.

Potrivit Statului Major al Forțelor Navale, exercițiul se va încheia joi, 11 februarie, iar din grupare fac parte dragorul maritim BGS Shkval (Bulgaria), vânătorul de mine ITS Gaeta (Italia), dragorul maritim „Sublocotenent. Alexandru Axente” (România), vânătorul de mine Tambre (Spania), și vânătorul de mine Edremit (Turcia), nava-comandant a SNMGCM-2 fiind desemnată fregata turcească „Hasan Pașa”.

Trupele NATO, în România pentru a contracara un eventual război hibrid lansat de Rusia VIDEO

Exercițiul face parte din Planul de Activități al Forțelor Navale Române pentru anul 2016 și are ca obiectiv creșterea nivelului de interoperabilitate al militarilor români cu partenerii din Alianță și în perioada următoare sunt planificate și activități în comun cu nave ale Gărzii de Coastă din Georgia, precum și o escală în portul georgian Batumi.

„Participarea marinarilor militari români la exercițiile NATO din Marea Neagră contribuie la consolidarea securității comune a Alianței, pe flancul estic, prin descurajarea eventualelor acțiuni agresive, ca urmarea deciziilor adoptate la Summit-ul NATO din Țara Galilor, în anul 2014, prin care s-a adoptat Planul de Creștere a Capacității Operaționale a Alianței (RAP — Readiness Action Plan)’—se arată în comunicatul de presă.