Navele ruseşti patrulează în zona platformelor românești de exploatare a gazelor din Marea Neagră

Războiul din Ucraina se apropie tot mai periculos de România. Rusia şi-a întărit prezenţa în Marea Neagră, în timp ce Klaus Iohannis solicită NATO întărirea prezenţei pe Flancul Estic.

15 iun. 2022, 18:10
Navele ruseşti patrulează în zona platformelor românești de exploatare a gazelor din Marea Neagră

De câteva zile, două nave rusești patrulează zona economică exclusivă a României din Marea Neagră, în apropiere de platformele de exploatare a gazelor naturale Uranul și Ana, scrie Timpul.md.

Potrivit unor surse militare, prezența navelor a stârnit îngrijorarea companiei care deține platformele. În schimb, MApN transmite că situația nu este una nouă, de la începutul războiului din Ucraina fiind semnalată prezența contantă a navelor rusești în zonă, astfel că nu este vorba despre un pericol iminent.

Vineri, 10 iunie, a fost semnalată prezența a două nave rusești în imediata apropiere a platformelor Vega din Marea Neagră. Potrivit unor surse, compania a anunțat imediat MApN, pentru a se verifica motivul prezenței rușilor în zonă. Chiar dacă navele sunt în zona economică exclusivă a României, navigația nu poate fi restricționată.

Primele gaze extrase din Marea Neagră au intrat în ţară. Ciucă: Va consolida capacitatea României de a asigura necesarul de gaze naturale din consumul intern

Platformele maritime sunt la aproximativ 120 de km de țărm. Navele rusești „Vasily Bykov” și „Pavel Derzhavin” s-au apropiat până la 6 mile marine nord de platforma Uranus, după care au început să patruleze în zonă, perturbând traficul maritim în zona portului Sulina.

Teoretic, mai multe nave și aeronave românești și NATO patrulează zilnic în Marea Neagră, fiind pregătite de intervenție. Practic, prezența unor nave rusești în respectiva zonă nu poate restricționată, astfel încât, la acest moment, nu este necesară nicio acțiune specială, în ciuda faptului că platformele „vizitate” sunt singurele în care se face exploatare de gaze offshore în România.

Zelenski a făcut anunţul, planurile lui Putin vizează şi România: „Invazia rusă în Ucraina este primul pas”

Reprezentanții MApN au precizat că prezența rușilor în zona economică exclusivă a României a fost semnalată de mai multe ori de la începerea războiului din Ucraina, chiar dacă navele rusești sunt interzise în porturile Românești. La acest moment, situația nu este de natură a genera îngrijorări suplimentare sau nevoia unei reacții ferme din partea României.

Forţele Navale Române: 11 nave militare româneşti şi două elicoptere Puma Naval desfăşoară, zilnic, prin rotaţie, misiuni de cercetare pe mare şi la gurile Dunării, pentru a asigura securitatea graniţelor maritime

Unsprezece nave militare româneşti şi două elicoptere Puma Naval desfăşoară, zilnic, prin rotaţie, misiuni de cercetare pe Marea Neagră şi la gurile Dunării, pentru a asigura securitatea graniţelor maritime ale României, în zona mării teritoriale, şi pentru a asigura siguranţa desfăşurării activităţilor economice în zona platformelor petroliere şi a infrastructurii critice, arată Forţele Navale Române.

„Spaţiul naval (maritim şi fluvial) al ţării noastre este monitorizat, permanent, de navele militare şi de structuri specializate ale Forţelor Navale Române, în colaborare cu alte instituţii care fac parte din sistemul de Apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. După atacarea Ucrainei de către Federaţia Rusă şi declanşarea războiului la graniţele României, conducerea Statului Major al Forţelor Navale a dispus măsuri suplimentare de întărire a vigilenţei şi de supraveghere a zonei maritime şi fluviale din responsabilitatea Forţelor Navale Române. După începerea agresiunii armate a Rusiei în Ucraina, la data de 24 februarie, 11 nave militare româneşti şi două elicoptere Puma Naval desfăşoară, zilnic, prin rotaţie, misiuni de cercetare, pe mare şi la gurile Dunării, într-un spaţiu maritim de aproximativ 30 000 km², pentru a asigura securitatea graniţelor maritime ale ţării noastre, în zona mării teritoriale a României, precum şi pentru a asigura siguranţa desfăşurării activităţilor economice în zona platformelor petroliere şi a infrastructurii critice din Zona Contiguă şi Zona Economică Exclusivă a ţării noastre în Marea Neagră”, scrie într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de Forţele Navale.

Astfel, se arată că, în conformitate cu prevederile Convenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite privind dreptul mării, atât în Zona Contiguă, cât şi în Zona Economică Exclusivă a României, toate celelalte state beneficiază, în condiţiile prevăzute de dispoziţiile pertinente ale Convenţiei, inclusiv pentru navele lor militare, de libertatea de navigaţie, precum şi de alte libertăţi legate de utilizarea mării în scopuri licite.

Conform legislaţiei în vigoare, fâşia de mare adiacentă ţărmului ori, după caz, apelor maritime interioare, având lăţimea de 12 mile marine (22,224 km), măsurată de la liniile de bază ale uscatului, inclusiv solul, subsolul si spaţiul aerian de deasupra acestei fâşii, fac parte din teritoriul României, fiind denumită „marea teritorială”. În acest spaţiu, România îşi exercită suveranitatea, în conformitate cu legislaţia sa internă, cu prevederile convenţiilor internaţionale la care este parte, ţinând seama de principiile şi normele dreptului internaţional.
Zona contiguă a României este fâşia de mare adiacentă mării teritoriale, care se întinde spre largul mării până la distanţa de 24 mile marine, măsurată de la liniile de bază ale uscatului. În zona sa contiguă, România exercită controlul pentru prevenirea şi reprimarea încălcărilor, pe teritoriul sau, a legilor şi reglementarilor sale din domeniul vamal, fiscal, sanitar şi al trecerii frontierei de stat.

Zona economică exclusivă a României este instituită în spaţiul marin al ţărmului românesc la Marea Neagră, situat dincolo de limita apelor mării teritoriale şi adiacent acestora, în care România îşi exercită drepturi suverane şi jurisdicţia asupra resurselor naturale ale fundului mării, subsolului acestuia şi a coloanei de apă de deasupra, precum şi în ceea ce priveşte diferitele activităţi legate de explorarea, exploatarea, protecţia, conservarea mediului şi gestionarea acestora.