Primele gaze extrase din Marea Neagră au intrat în ţară. Ciucă: Va consolida capacitatea României de a asigura necesarul de gaze naturale din consumul intern

Black Sea Oil & Gas a anunțat că au intrat în sistemul național de transport primele gaze extrase din perimetrele offshore de mică adâncime Ana și Doina. În acest an cele două zăcăminte vor produce jumătate de miliard de metri cubi de gaze.

15 iun. 2022, 15:56
Primele gaze extrase din Marea Neagră au intrat în ţară. Ciucă: Va consolida capacitatea României de a asigura necesarul de gaze naturale din consumul intern

România începe extragerea de gaze din Marea Neagră. Black Sea Oil & Gas („BSOG”) împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources SRL („Petro Ventures”) şi Gas Plus Dacia SRL („Gas Plus”), anunță începerea ȋn această după-amiază a producţiei de gaze din Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia („Proiectul MGD”) şi introducerea primelor gaze în Sistemul Naţional de Transport („SNT”)”, arată compania într-un comunicat.

„Anul acesta se estimează o producţie de 0,5 miliarde de metri cubi de gaze. Producţia la platou va fi de aproximativ 1 miliard de metri cubi de gaze/an pentru următorii trei ani din cei zece ani de viaţă estimaţi pentru zăcămintele Ana şi Doina”, mai arată comunicatul.

Citeşte şi: România a importat gaz mai mult şi mai scump. Ţara noastră a plătit pe gaze de patru ori mai mult preţul din 2021

Premierul Nicolae Ciucă a salutat începerea exploatării gazelor din Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia, operaționalizat de compania Black Sea Oil & Gas.

„Exploatarea în premieră a gazelor naturale din Marea Neagră va consolida capacitatea României de a asigura necesarul de gaze naturale din consumul intern”, a spus Nicolae Ciucă.

Gazele vor fi livrate către Sistemul Naţional de Transport operat de Transgaz. Producția anuală de gaze naturale din perimetru XV Midia va asigura 10% din necesarul de consum național și aduce România mai aproape de cel mai mare deziderat privind securitatea energetică și anume, independența energetică.

Citeşte şi: Gazele importate de România din Rusia sunt plătite în ruble. Anunţul oficial făcut de OMV

„Exploatarea în premieră a gazelor naturale din Marea Neagră va consolida capacitatea României de a asigura necesarul de gaze naturale din consumul intern și, astfel atingerea obiectivului de a fi independenți energetic. Asigurarea necesarului de gaze naturale din resursele proprii în procent de 90 la sută ne transformă într-o piață mult mai concurențială, mai ales în perioada acestor crize suprapuse. Guvernul României va fi mereu un partener al tuturor investitorilor care aduc plus valoare țării noastre și contribuie la bunăstarea cetățenilor noștri. Legea Off-shore permite continuarea proiectelor de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră, cu perspective de a transforma România în exportator de gaze în următorii ani”, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (Proiectul MGD) cuprinde zăcămintele de gaze descoperite în anul 2007 respectiv 1995, situate la aproximativ 120 km de ţărmul României, în zona cu apă de mică adâncime a perimetrului XV Midia unde adâncimea apei este de 70 de metri.

În perioada 2018-2022 au fost finalizate investițiile necesare pentru exploatarea gazelor din perimetrul Midia, iar valoarea acestora este de aproximativ 400 milioane de dolari.