Nazare vrea să finanţeze achiziţia de utilaje pentru deszăpezire din fonduri europene nerambursabile

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Alexandru Nazare s-a întâlnit vineri la Bruxelles cu Johannes Hahn, comisarul european responsabil cu politica regională, căruia i-a propus finanţarea achiziţiei de utilaje de deszăpezire din fondurile Programului Operaţional Sectorial de Transport.

RomaniaTV.net
17 feb. 2012, 20:21
Nazare vrea să finanţeze achiziţia de utilaje pentru deszăpezire din fonduri europene nerambursabile

„Am evaluat împreună posibilitatea utilizării fondurilor din POS-T alocate axei prioritare pentru siguranţa traficului în vederea dotării cu echipamente pentru deszăpezirea reţelei naţionale de drumuri naţionale şi autostrăzi şi a liniilor de cale ferată”, a declarat, într-un comunicat, Alexandru Nazare.

 

Totodată, Nazare i-a prezentat comisarului Hahn situaţia privind efectele negative asupra economiei româneşti generate de căderile masive de zăpadă din ultimele săptămâni.

 

Cei doi discutat şi pe tema absorbţiei fondurilor europene pentru infrastructură alocate prin POST 2007-2013.

 

„Am primit vestea bună că în următoarele săptămâni vom primi de la Comisia Europeană aprobarea pe alte două proiecte majore, de data aceasta proiecte care privesc reabilitarea căii ferate. Sunt două proiecte, Frontieră – km 614 şi Simeria – Coşlariu, în valoare de peste 900 milioane de euro pentru reabilitarea a 110 km de cale ferată. Odată cu aprobarea acestor proiecte vom putea face deja rambursări pentru că avem contractele semnate sau în fază finală de licitaţie”, a afirmat Nazare.

 

În urma căderilor masive de zăpadă şi a viscolului din ultima perioadă, zeci de drumuri au fost închise sau restricţionate pentru camioane, sute de trenuri au fost anulate, în timp ce altele au înregistrat întârzieri de sute de minute.

 

Ministrul a solicitat săptămâna această Curţii de Conturi, dar şi Corpului de Control al ministerului să verifice modul de achiziţie şi derulare a contractelor de deszăpezire a drumurilor naţionale încheiate în 2008 pe o perioadă de patru ani.

 

Prin POST 2007-2013, Ministerul Transporturilor beneficiază de fonduri de 5,7 miliarde euro pentru construcţia şi modernizarea infrastructurii de transport.