Nazistul Oskar Groening, de 96 de ani, a fost declarat „apt pentru detenţie”

Oskar Groening, fost membru al SS și contabil la Auschwitz, ajuns acum la 96 de ani, este apt să ispășească pedepsa de patru ani de închisoare, în pofida vârstei sale înaintate, a informat Parchetul german.

02 aug. 2017, 14:33
Nazistul Oskar Groening, de 96 de ani, a fost declarat „apt pentru detenţie”

‘Parchetul a respins o cerere a apărării de (comutare) în pedeapsă cu suspendare’, a declarat Kathrin Soefker, purtătoare de cuvânt a procurorului din Hanovra, precizând că decizia a fost luată ținând cont de o expertiză medicală. ‘Medicul a tras concluzia că încarcerarea poate fi avută în vedere în principiu dacă sunt îndeplinite anumite condiții’, în primul rând ca penitenciarul să pună la dispoziție echipamente și îngrijiri medicale adecvate, a indicat purtătoarea de cuvânt. Potrivit acesteia, ‘nu a fost totuși ordonată executarea pedepsei, Parchetul urmând să statueze în această privință’.

Oskar Groening a fost condamnat în 2015 la patru ani de închisoare pentru ‘complicitate’ la omorârea a 300.000 de evrei. În timpul procesului, el a prezentat scuze și a recunoscut o ‘greșeală morală’, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Un congresman american stârneşte consternare în Polonia: S-a filmat într-o cameră de gazare, la Auschwitz

Mai mulți foști naziști au fost judecați în Germania în ultimii ani pentru fapte similare, aceste proceduri demonstrând severitatea crescută, însă tardivă, a justiției acestei țări.

În jur de 1,1 milioane de persoane, dintre care un milion de evrei, au murit în lagărul de la Auschwitz-Birkenau între 1940 și 1945.