„Ne îngrijorează că din toamnă armata va recruta băieţi de 18 ani”

Reprezentanţii românilor din Ucraina afirmă că principalele probleme cu care se confruntă sunt legate de asimilarea promovată de statul ucrainean, de păstrarea identităţii, închiderea şcolilor, dar şi de faptul că tinerii români vor fi încorporaţi pentru a apăra frontiera de est ucraineană.

11 aug. 2014, 14:49
„Ne îngrijorează că din toamnă armata va recruta băieţi de 18 ani”

„Românii din Ucraina sunt între asimilarea promovată de statul ucrainean şi ofensiva făcută de Rusia, de Federaţia Rusă. În estul Ucrainei avem o situaţie dramatică a românilor din sudul Basarabiei din regiunea Odessa, a celor din nordul Bucovinei, în ţinutul Herţa, unde este o presiune asimilaţionistă extrem de puternică. Se închid şcoli în continuare, se înfiinţează clase de limba ucraineană în cadru şcolilor româneşti, există presiuni asupra părinţilor pentru a-şi înscrie copiii în aceste clase, pentru ca în final întreaga şcoală unde s-au înfiinţat clase de limbă ucraineană să fie desfiinţată”, a declarat, luni, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (judeţul Harghita), preşedintele executiv al Fundaţiei Naţionale a Românilor de Pretutindeni (FNRP), Eugen Popescu, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Ce spun experţii despre posibilitatea începerii unui NOU RĂZBOI MONDIAL

„Cu acel conflict armat din estul Ucrainei, situaţia românilor din sudul Basarabiei este una destul de anevoioasă. Se pare că Ucraina va reveni la o armată neprofesionistă, se pare că din toamnă vor fi recrutaţi băieţi de 18 ani, ceea ce e îngrijorător pentru mica noastră comunitate. În sudul Basarabiei sunt 80.000 de români şi oficial declaraţi moldoveni, e o comunitate destul de importantă şi ar fi păcat să moară românii pentru o cauză nu ştiu a cui”, a spus Anatol Popescu.

În ce condiţii ARMATA devine OBLIGATORIE pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 35