Ne pleacă tinerii în străinătate. Tot mai mulţi absolvenţi de liceu pleacă la studii peste hotare

Tot mai mulţi tineri aleg să plece la studii în străinătate, după terminarea liceului. Procentul acestora este unul uimitor, potrivit datelor UNESCO.

02 aug. 2022, 10:16
Ne pleacă tinerii în străinătate. Tot mai mulţi absolvenţi de liceu pleacă la studii peste hotare

Ne pleacă tinerii în străinătate. Tot mai mulţi absolvenţi de liceu aleg să studieze la o facultate din străinătate, după examenul de bacalaureat.

Ne pleacă tinerii în străinătate. Procentul uimitor al absolvenţilor de liceu care pleacă la studii peste hotare

Citeşte şi Patru premii pentru elevii români la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale și locul I în clasamentul pe echipe

Potrivit datelor UNESCO, anual, peste 4.000 de tineri aleg să plece la studii peste hotare, după terminarea liceului. Printre aceştia este şi Mihai Bratu. El a obţinut primul loc pentru al doilea an consecutiv la Olimpiada Internaţională de Lingvistică.

Mihai îşi doreşte să studieze mai departe în Olanda.

„Aș vrea să plec la studii în străinătate, la Olanda m-am gândit. Mă gândesc la viitorul meu și cred că acolo mi-ar fi bine. Părinții mă susțin. Întotdeauna m-au încurajat.

Încă nu știu să vă spun dacă după facultate mă voi întoarce în România sau nu. Este prea devreme. Voi vedea atunci”, a explicat Mihai, potrivit ziare.com.

Şi Cristian îşi doreşte să-şi continue studiile tot în Olanda. Acesta a terminat anul acesta clasa a XI-a la Colegiul Economic Virgil Madgearu din Capitală.

„Eu vreau sa studiez în Olanda dreptul internațional. După, eu pot să-mi aleg alte cinci ramuri. Un alt motiv este schimbul cultural. O să vină elevi din toate țările, o să-ți deschizi puțin mintea.

Un alt factor care influențează foarte mult plecarea în străinătate sunt profesorii. Curriculum, nu neapărat profesorii. Dacă noi primim 20 de pagini într-o vacanță să scriem, îți dai seama când îl auzi pe un prieten de-al tău este în Olanda și de-abia dacă primește ceva ca teme, e ceva diferit la facultate, îți da seama că ești mai rezervat să studiezi în România”, a spus Cristian.

Anul acesta, elevii din România au obținut unele dintre cele mai bune rezultate din istorie la olimpiadele internaționale: locul 2 în lume la fizică, locul al 3-lea la lingvistică și la geografie și primul loc din Europa la matematică și la informatică.

Tinerii aleg ca după terminarea liceului să-şi continue studiile în Marea Britanie, Olanda, Franța, Italia și Spania.

Citeşte şi Schimbări majore în Educație. Planul lui Sorin Cîmpeanu: „Elevii capabili de excelență pot promova doi ani de studii într-un an şcolar”