Povestea tulburătoare a lui Nea Ion, localnicul rămas să stingă lumina în Valea Şchiopului. Ultimul locuitor al satului buzoian trăieşte ca un pustnic de 14 ani: „Mai greu de-atât n-are cum. Au trecut anii, a trecut viaţa”

Nea Ion din Valea Şchiopului trăieşte singur de aproape un deceniu şi jumătate. Ionică Chiriţă pe numele lui complet este ultimul locuitor al satului buzoian.

21 dec. 2022, 14:12

Nea Ion din Valea Şchiopului are o vârstă înaintată, nu mai merge bine, iar vederea i-a slăbit de tot. De 14 ani trăieşte ca un pustnic, familia a plecat de lângă el, iar cei din sat au plecat şi ei ori la oraş, ori în străinătate, ori în veşnicie. Localnicii au început să părăsească satul din cauza alunecărilor de teren.

Născut aici, crescut aici. Pe vremuri era un sat frumuşel, cu vreo 60 de case. În 1981, când a alunecat terenul, cei mai mulţi s-au dus la Plevna, iar noi am rămas aici. Am stricat dintr-o parte, unde mai aveam o casă, iar cu materialele de acolo am construit aici nişte anexe, bucătăria şi grajdurile”, povesteşte singurul locuitor din Valea Şchiopului.

Povestea tristă a lui Nea Ion, localnicul rămas să stingă lumina în satul buzoian Valea Şchiopului

Nea Ion s-a obişnuit cu singurătatea de atât amar de ani, dar odată cu înaintarea în vârstă a început să o resimtă mai intens şi să-l copleşească. Uneori, plânsul îl înăbuşă.

Nu a vrut să plece din satul natal, vrea să rămână fidel pământului străbun şi părinţilor lor până când va închide ochii.

Citeste si Povestea impresionantă a bunicuței care la vârsta de 92 de ani merge la școală: ”Niciodată nu e prea târziu să înveți”

Mai greu de așa n-are cum! Singurătatea e cea mai grea pe lumea asta! N-ai cu cine să schimbi o vorba, un cuvânt, nimic, este cel mai greu! Sunt singur cam de vreo 14 ani! Eu sunt obișnuit aici, singur aici, cu sălbăticiunile! Și eu mă mir cum am rezistat până acum!(…)

Mă gândesc la Dumnezeu! Poate, poate mă scol și mâine ca să mai dau de mâncare la văcuțe pe aici! Să mai văd ziua de mâine! În sufletul meu câteodată mai vine și câte o depresie sau nu știu cum… Mai scap plânsul câteodată! Acum, au trecut anii, a trecut viața!”, dezvăluie Nea Ionică Chiriță în emisiunea Asta-i România, de la Kanal D.

Radioul, singurul companion al lui nea Ionică

Rareori îi calcă cineva pragul casei şi doar aparatul radio mai sparge liniştea apăsătoare dintre cei patru pereţi.

Am un aparat la care ascult şi eu vremea, ştirile, aud ce se mai întâmplă în ţara asta. Mai ascult popularele astea ale noastre, că sunt mai vesele şi îmi mai omoară plictiseala. Dumnezeu le-a dat harul ăsta unora să cânte frumos ca să asculte toată lumea de pe pământul ăsta”, dezvăluia nea Ionică anul trecut, într-un interviu pentru Adevărul.

Citeste si Povestea emoţionantă a bătrânului care trăieşte izolat, într-un sat părăsit din Hunedoara: „Nu ştiu cine e preşedintele ţării. Nici despre război sau despre pandemie nu am auzit prea multe”