La Sebeş, Müller a ridicat unul dintre cele mai mari adăposturi din Transilvania, adresat copiilor orfani şi celor care provin din familii foarte sărace: Casa Onisim din Petreşti, municipiul Sebeş. Aici îşi are sediul şi Asociaţia „Casa Creştină pentru Copii Săraci“, fondată de neamţ, al cărui scop este acela de a le asigura copiilor toate cele necesare.
În prezent, în „Casa Onisim“ locuiesc aproximativ 70 de copii, cu vârste cuprinse între 3 ani şi 18 ani. Copiii sunt supravegheaţi 24 de ore din 24 de angajaţi români şi germani. În acest aşezământ, copiii primesc atât o pregătire şcolară, cât şi una pregătire profesională. Mulţi dintre ei învaţă limba germană. Cum părinţii sau tutorii copiiilor nu au posibilitate să plătească, toate costurile sunt suportate din donaţii, cele mai multe venite din Germania.
Matthias Müller se pare că ar fi luat virusul din Casa Onisim.
Neamţul a venit în România în 1999, ca voluntar. S-a ataşat atât de mult de această activitate, încât a renunţat la statutul de bancher şi s-a mutat definitiv cu familia lui – soţia şi cei cinci copii – în România, pentru a se dedica îngrijirii copiilor sărmani.
„A fost o provocare pentru mine. Nu cunoşteam limba română. Nu ştiam mentalitatea oamenilor. În scurt timp, însă, mi-am dat seama că este exact ceea ce căutam“, povestea Matthias Müller, în 2014, potrivit sursei citate.
Centrul de la Petreşti cuprinde 16 case. Cinci dintre ele au fost cumpărate de la localnici, tot din donaţii, restul sunt închiriate. Toate au fost recompartimentate, în aşa fel încât să răspundă cât mai bine nevoilor copiilor. Preşcolarii şi şcolarii învaţă la grădiniţa şi şcoala din Petreşti, respectiv la licee şi şcoli profesionale din oraşele Sebeş şi Alba Iulia, la secţii de limba germană. Tot Muller a avut iniţiativa înfiinţării unui Liceu German la Sebeş, care funcţionează din anul 2015.