Neanderthalienii şi oamenii moderni au coabitat în nordul Peninsulei Iberice

Neanderthalienii  şi oamenii moderni - Homo sapiens - au existat simultan în nordul Peninsulei Iberice în urmă cu 40.000 de ani, potrivit celor mai recente cercetări efectuate în La Güelga, o peşteră situată în regiunea denumită Picos de Europa, din comunitatea autonomă spaniolă Asturias, potrivit portalului de ştiri al radioteleviziunii spaniole.

14 mai 2013, 15:37
Neanderthalienii şi oamenii moderni au coabitat în nordul Peninsulei Iberice

Cercetătorii Universităţii spaniole pentru educaţia la distanţă (UNED), în colaborare cu cei de la Oxford au analizat probe prelevate din regiunea menţionată, unde s-a găsit o cantitate impresionantă de resturi fosile din paleoliticul mijlociu şi superior, cu o vechime cuprinsă între 150.000 şi 10.000 de ani, scrie Agerpres.

„Am studiat depozitele arheologice şi am revizuit cronologia datării cu carbon”, a explicat un cercetător de la UNED, Jesús F. Jordá. „Este un fel de sandwich în care feliile de pâine ar corespunde straturilor cu materialele folosite de oameni de neanderthal, iar umplutura ar fi formată din straturile cu rămăşiţele tehnologice provenind de la omul modern”, a mai spus Jordá. Iar acest „sandwich” ar confirma coexistenţa celor două specii.