Negociatorul-şef al Brexitului: „Backstop”-ul nu poate fi limitat

"Backstop"-ul prevăzut de acordul retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană nu poate fi limitat în timp, întrucânt acest lucru ar contraveni obiectivului acestei ”plase de siguranţă”, care este de a garanta absenţa unei frontiere fizice între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, a declarat joi negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier.

24 ian. 2019, 12:48
Negociatorul-şef al Brexitului: „Backstop”-ul nu poate fi limitat

Aceste declaraţii ale lui Barnier, la postul public german de radio DLF, spulberă speranţa unora de la Londra ca Guvernul britanic să obţină o ratificare a tratatului Brexitului prin stabilirea unei limite în timp a aplicării clauzei „backstop”-ului.

”Trebuie să menţinem credibilitatea acestei granţii”, a subliniat el. ”Ea nu poate să fie limitată în timp”.

”Clauza numită backstop constă în a-i asigura pe irlandezi de faptul că nu va exista o frontieră dură”, a explicat el.

”Să ne amintim, nu este vorba numai despre Irlanda. Toate mărfurile care trec această frontieră intră pe piaţa unică. Acest lucru priveşte de asemenea Germania, Franţa, Polonia”, a precizat Barnier

Negociatorul-şef european al Brexitului, care se întâlneşte joi la Berlin cu cancelarul Angeka Merkel, a apreciat de asemenea că o altă posibilitate avută în vedere de Londra – de a încheia un acord bilateral cu Dublinul – este şi ea imposibilă, întrucât frontiera Irlandei urmează să devină frontiera UE şi a pieţei interne după Brexit.

El consideră că acordul care a fost negociat cu britanicii şi care a fost respins masiv de către deputaţi în Camera Comunelor la 15 ianuarie este cel mai bun acord posibil, având în vedere ”faimoasele linii roşii” stabilite de către Regatul Unit.

Alte opţiuni vor fi posibile dacă aceste linii roşii se modifică, a relativizat, însă, Barnier.

Presa irlandeză scria joi că, în cazul unui Brexit dur, sute de poliţişti irlandezi ar putea să fie mobilizaţi la frontiera cu Irlanda de Nord, în puncte de trecere – nu mai puţin de 300.