Negocieri cruciale pentru pacea în Yemen

Publicat: Miercuri, 05 Decembrie 2018 22:11 // Actualizat: Miercuri, 05 Decembrie 2018 22:11 // Sursa: romaniatv.net

Negocierile cruciale pentru pace în Yemen vor începe joi în Suedia, sub egida ONU, între guvernul de la Sanaa, susţinut de Arabia Saudită, şi rebelii sprijiniţi de Iran, a anunţat miercuri mediatorul Naţiunilor Unite, britanicul Martin Griffiths.

Mediatorul ONU "doreşte să anunţe relansarea procesului politic inter-yemenit, la 6 decembrie 2018, în Suedia", au făcut cunoscut serviciile sale pe Twitter.

Delegaţia rebelilor a ajuns marţi seară în Suedia la bordul unui avion special kuweitian cu care s-a deplasat şi emisarul Naţiunilor Unite. Reprezentanţii guvernului, plecaţi de la Riad, au aterizat miercuri seară la Stockholm.

Războiul durează din 2014 în Yemen, unde foametea ameninţă în prezent o mare parte a populaţiei. Aceste negocieri sunt primele din 2016.

Delegaţia guvernamentală yemenită, alcătuită din 12 membri, este condusă de ministrul de externe Khaled al-Yamani, a precizat o sursă apropiată acestei delegaţii.

Ea este "purtătoare de speranţă pentru poporul yemenit", a declarat Abdullah al-Alimi, şeful de cabinet al preşedintelui Abd-Rabbu Mansour Hadi care s-a refugiat în Arabia Saudită după ce capitala Sanaa a fost cucerită de rebelii houthi în 2014.

Delegaţia guvernamentală va depune toate eforturile "pentru reuşita consultărilor (din Suedia) pe care le considerăm ca o ocazie reală de a restabili pacea", a subliniat Abdullah al-Alimi într-un mesaj pe Twitter.

Experţi şi surse diplomatice s-au arătat prudenţi înaintea acestor consultări menite să ajute la "edificarea încrederii" între cele două părţi.

O sursă diplomatică din cadrul Consiliului de Securitate al ONU a declarat pentru AFP că există "speranţe foarte slabe" pentru ca aceste negocieri să ducă la progrese concerte.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
negocieri de pace război rebeli Suedia Yemen
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8297
RON
31 Mar
noapte 3 °
zi 5 °
Ultimele joburi adaugate
24 H