Negocieri dure cu delegaţia FMI. Guvernul Ponta spune STOP privatizărilor

Guvernul Ponta renegociază cu FMI calendarul privatizărilor. Cabinetul Ponta nu vrea să ducă la bun sfârşit privatizările pe care guvernele Boc şi Ungureanu s-au angajat să le facă în acest an. Potrivit România TV, singura privatizare acceptată de Guvernul Ponta este cea a companiei CFR Marfă.

RomaniaTV.net
04 mai 2012, 14:16
Negocieri dure cu delegaţia FMI. Guvernul Ponta spune STOP privatizărilor

În discuţiile cu reprezentanţii FMI ţinute vineri la sediul BNR, partea română a cerut amânarea sau chiar stoparea privatizărilor în unele cazuri, cum ar fi pentru CupruMin. Se pare că delegaţia noastră a fost foarte vehementă atunci când a spus că nu doreşte continuarea privatizărilor, nici măcar în cazul companiilor care sunt scoase la licitaţie cu un pachet minoritar, cum ar fi Hidroelectrica şi Poşta Română.

Singura companie pe care statul a acceptat să o privatizeze în acest an este CFR Marfă.

Oficialii români au spus că sunt de acord cu listarea unor pachete minoritare pe bursă, iar vânzarea să fie făcută la momentul oportun, când statul va putea primi cea mai mare sumă pentru aceste companii de stat.

La ieşirea de la negocieri, ministrul propus la Finanţe, Florin Georgescu, a declarat că Guvernul va respecta toate prevederile privind privatizarea care vor fi convenite la aceste negocier.

„Se respectă toate prevederile negociate, în condiţiile în care se actualizează, pentru că unele s-au realizat, altele nu, este nevoie de alte termene”, a spus Georgescu, întrebat dacă este adevărat că Executivul condus de Victor Ponta intenţionează să stopeze procesul de privatizare convenit anterior cu Fondul Monetar Internaţional.

Potrivit programului de guvernare, Guvernul USL îşi propune „continuarea procesului de privatizare, mai ales acolo unde şi atunci când privatizarea aduce responsabilitate şi chibzuinţă în gestionarea activelor economice şi a resurselor, dar după finalizarea auditului asupra activităţii Guvernului precedent şi clarificarea situaţiei reale, tehnice şi economice a societăţilor supuse acestui proces”.

Totodată, guvernul îşi propune reanalizarea actualei strategii de privatizare a CFR Marfă „după aplicarea testului investitorului privat şi a testului vânzătorului privat în economia de piaţă”.

Negociatorii de la Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană au avut prima întâlnire oficială cu ministrul propus al Finanţelor, Florin Georgescu, la care au participat şi reprezentanţi ai Ministerului Economiei şi ai Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie.