Negocieri dure în PSD înainte şedinţei de luni: Liviu Dragnea are sprijinul majorităţii. Se încearcă un armistiţiu, apel făcut de Firea

Se ascut cuţitele în PSD. Odată convocată de urgenţă, conducerea social democrată se împarte în tabere. Numărul organizaţiilor care îl susţin pe Liviu Dragnea în conflictul cu premierul e tot mai mare. Scindarea se simte şi în Guvern. O parte din miniştrii sunt de partea premierului, alţii nu.

RomaniaTV.net
14 ian. 2018, 08:59
Negocieri dure în PSD înainte şedinţei de luni: Liviu Dragnea are sprijinul majorităţii. Se încearcă un armistiţiu, apel făcut de Firea

UPDATE. Gabriela Firea a făcut, pe Facebook, un apel la pace: „In familia politica ar trebui ca sarcinile sa fie impartite asumat ca in familia de acasa. Cu sinceritate si ganduri bune. Dar, din nefericite, agenda începutului de an e dominată de tensiunile din PSD. De impartirea in tabere, grupari, zone de interes. Gresit! Am câștigat împreună alegerile și am obținut rezultate bune la guvernare. Acum pare că aruncam in aer tot ceea ce am realizat. Iar cel mai mult pierd cetățenii, cei care ne-au acordat încrederea și ne-au votat.
Cei doi lideri, președintele și premierul, au obligația de a înceta imediat disputele politice! Au greșit amândoi. Acum trebuie să îndrepte lucrurile. Amândoi!
A fost o greșeală lipsa consultării cu noi la nominalizarea premierilor Grindeanu și Tudose. O analiză democratică reală, în forurile de conducere ale partidului, ne-ar fi ferit de cele două crize politice.
De cealaltă parte, premierul a știut când a fost numit care era structura guvernului. Dacă nu-i plăcea „Trabantul”, cum îl numește acum, nu trebuia să se suie în el. Eu cred că a fost o „Dacie”, de-a noastră, care în 2017 a luat primul loc în Europa în competiția creșterii economice. Și nu ar trebui să ne batem joc de acest rezultat, pentru că românii așteaptă foarte mult de la noi.
Le cer celor doi lideri să se gândească în primul rând la români. Să accepte că depind unul de celălalt. Așa e în democrație: partidul nu poate conduce fără un guvern, iar guvernul nu poate funcționa fără o majoritate parlamentară.
Cei doi lideri au OBLIGAȚIA să găsească o cale de colaborare. Să își asume, cât mai urgent, eventual în scris, principiile acestei colaborări. E o obligație în primul față de cetățeni și apoi față de partid.
Structura politică a guvernului o stabilește Coaliția majoritatii parlamentare iar modul de funcționare îl stabilește premierul. De aici trebuie să plecăm: fiecare să își înțeleagă competențele în această echipă.
Ca primar al Capitalei resimt direct lipsa acestei colaborări. Prea multă confruntare politică și deloc susținere pentru proiectele bucureștenilor. Prea multe orgolii si temeri politice ca motivatii pentru blocarea sau stagnarea proiectelor Capitalei. Asa nu se mai poate continua!
Le solicit cu respect dar fermitate liderilor politici ai PSD mai puțină politică și mai multă muncă pentru cei care ne-au votat. Mai puține certuri între noi și mai multă colaborare în beneficiul românilor.
Insist, fiecare își are locul si rolul în echipă și poate contribui la succesul României și, implicit, al partidului nostru.
Am intrat în anul Centenar și fac apel la sentimentele naționale care știu că îi animă deopotrivă pe președintele PSD și pe premier. Să ne uităm în istorie, să învățăm de la înaintașii noștri. Să fim mai puțin oameni politici și mai mult oameni de stat, așa cum au fost cei care au înfăptuit Marea Unire”.

PSD a convocat şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN) pentru luni, la sediul central al partidului, pentru a tranşa situaţia din partid ca urmare a disputei dintre premierul Mihai Tudose şi ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan. Comitetul Executiv Național a fost amânat cu două ore pentru ca toți liderii de filiale să fie în București și, în plus, să poată să participe și premierul Mihai Tudose. Membrii CExN au primit un SMS oficial de convocare pentru luni la ora 16:00.

CRIZĂ ÎN PSD: Baroni locali şi lideri ai partidului au convocat pentru luni Comitetul Naţional: „Nu se mai putea aştepta”

Se poartă negocieri intense până la începerea ședinței. Astfel, 17 organizații județene sunt de partea lui Liviu Dragnea.

Ședința va fi una tensionată, potrivit declarațiilor liderilor PSD din ultimele zile. Se va discuta posibilitatea de demitere a Guvernului Tudose. Cei care sutn de partea președintelui PSD acuză insubordonarea lui Mihai Tudose, în timp ce liderii și miniștrii care sunt de partea premierului cer mai multă independență și vorbesc de o democratizare în luarea deciziilor, fie că e vorba despre demiterea unui ministru ori de o restructurare a Cabinetului.

Pe de altă parte, sunt și lideri din teritoriu doresc o împăcare între Liviu Dragnea și Mihai Tudose, pentru ca PSD să nu piardă guvernarea, să nu repete inclusiv scenariul cu demiterea lui Sorin Grindeanu și să ajungă să-și dea din nou jos propriul guvern prin moțiune de cenzură.

Un alt aspect important este faptul că, în acest moment, este foarte greu ca Liviu Dragnea să fie îndepărtat de la conducerea PSD. Ar fi nevoie de un congres și de modificarea statutului, pentru că acum președintele partidului poate fi revocat din funcție doa cu același număr de voturi cu care a fost pus în funcție, adică toți membrii PSD.

Codrin Ştefănescu: „Şi-a băgat dracul coada în PSD. Este unul din exteriorul partidului”

Şedinţa este convocată la solicitarea mai multor lideri ai PSD, între care Gabriela Firea, Rovana Plumb, Ecaterina Andronescu sau Claudiu Manda, care au susţinut că situaţia din partid trebuie rezolvată de urgenţă. După informaţiile privind convocarea CExN, mulţi dintre miniştri au reacţionat prin mesaje pe Facebook. Felix Stroe spune că „ar fi bine” ca în şedinţa Comitetului Executiv să aibă loc o discuţie serioasă despre cum poate fi democratizată puterea de decizie în partid şi că premierul are responsabilitatea actului de guvernare, dar trebuie să aibă şi decizia, în timp ce Mircea Dobre afirmă că premierul trebuie să fie în orice situaţie şeful Guvernului, iar Marius Nica susţine că responsabilitatea actului de guvernare aparţine prim-ministrului şi echipei sale şi că orice decizie guvernamentală trebuie luată în interiorul Guvernului. La rândul său, liderul PSD Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, le-a transmis colegilor săi de partid că o nouă schimbare de guvern ar fi sinucidere politică pentru PSD, pentru că o demisie a premierului sau o nouă moţiune de cenzură împotriva propriului Cabinet ar duce partidul din nou la mâna preşedintelui Klaus Iohannis şi la un vot în Parlament, ambele situaţii creatoare de incertitudini.