Negocieri în coaliţie pentru noul Guvern. Se discută dacă UDMR mai rămâne sau nu la guvernare. Bătaie pe promisiuni electorale. UPDATE: Liderii UDMR au plecat de la negocieri

18 05. 2023, 19:00

Liderii coaliţiei de guvernare s-au reunit într-o şedinţă, joi,pentru discuţii privind rocada premierilor şi formula noului Executiv condus de Marcel Ciolacu.

UPDATE: Negocierile din Coaliție pentru formarea noului Guvern Ciolacu sunt într-un „scurt impas”, a admis marți prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, după ce presa a anunțat, pe surse, că discuțiile s-ar fi blocat la Ministerul Transporturilor. De altfel, Grindeanu a precizat că susține reducerea numărului de ministere, varianta dorită de liderul PSD, Marcel Ciolacu.

„Sigur că ați dori să aflați ce s-a întâmplat până la ora 4 cât am stat în acea comisie de negociere și eu cu Gabriela Firea am reușit să plecăm, iar Marcel Ciolacu și Paul Stănescu au rămas la discuții. Sigur, toate aceste negocieri se duc în jurul discuției dacă PSD păstrează sau nu Ministerul Transporturilor, dacă se întâmplă  sau nu anumite rocade, sau se respectă sau nu un protocol.

Să știți însă că cel mai important lucru este să reușim să păstrăm o stabilitate. Cu bune și cu rele. Pe care această coaliție a reușit să o dea într-un context extrem de dificil. E mai important decât ce vor Grindeanu, Rareș Bogdan, Motreanu sau Iulian Dumitrescu. Sunt convins că dacă există bună-credință din partea tuturor vom reuși să depășim acest mic impas care nu este de nedepășit”, a declarat Grindeanu la conferința PSD Prahova.

Rediscutarea protocolului și o nouă negociere a intervenit după propunerea privind reducerea numărului de portofolii. Cel mai probabil, viitorul guvern va avea 18 ministere față de 20 în Guvernul Ciucă.

UPDATE: Liberalul Dan Motreanu a propus chiar ca PNL să iasă de la guvernare, dacă nu se găseşte înţelegere între liderii coaliţiei.

„Dacă cele două partide (n.r. PSD şi PNL) se cramponează în câte un minister, ar fi mai bine ca PNL să iasă de la guvernare”, ar fi spus Dan Motreanu, conform unor surse Digi24.

UPDATE – UDMR a plecat de la negocieri, surse participante la discuţii afirmând că  reprezentanţii Uniunii nu au acceptat propunerea de a renunţa la Ministerul Dezvoltării, fiind dispuşi să renunţe la Ministerul Sportului. Conform aceloraşi surse, deşi nemulţumiţi de avoluţia discuţiilor, cei de la UDMR nu au invocat varianta ieşirii de la guvernare.

UPDATE: Liderii coaliţiei de guvernare s-au reunit într-o şedinţă, joi, începând cu ora 13.00, pentru discuţii privind rocada premierilor şi formula noului Executiv condus de Marcel Ciolacu. După trei ore de discuţii între delegaţiile PNL şi PSD, negocierile sunt blocate, au precizat surse politice pentru News.ro, social-democraţii dorind să păstreze Ministerul Transporturilor, deşi potrivit protocolului acesta ar reveni PNL, după rocadă. La Palatul Victoria au ajuns şi liderii UDMR. Aceştia nu doresc să părăsească guvernarea şi insistă să păstreze Ministerul Dezvoltării, fiind de acord să piardă Ministerul Sportului prin comasare. Astfel, ar rămâne cu două ministere şi cu funcţia de vicepremier. Noul Executiv ar urma să aibă 18 portofolii, iar ministerele Antreprenoriat şi Turism şi Sportul să se comaseze în Ministerul Economiei şi Ministerul Familiei.

UPDATE – În acest moment, negocierile sunt blocate. PSD vrea să păstreze Ministerul Transporturilor, iar UDMR nu vrea să renunţe la Ministerul Dezvoltării, au precizat sursele.

Noul Executiv ar urma să aibă 18 portofolii, iar ministerele Antreprenoriat şi Turism şi Sportul să se comaseze în Ministerul Economiei şi Ministerul Familiei. UDMR va rămâne cu două ministere, Dezvoltarea şi Mediul, ceea ce nemulţumeşte pe unii lideri din PNL şi PSD.

Liderii PSD și PNL s-au întâlnit joi pentru a discuta înainte de ședința președinților din Coaliție despre viitorul guvernării. S-a discutat inclusiv scenariul în care UDMR ar ieși de la guvernare.

Liderii UDMR s-au adunat în biroul președintelui Uniunii, Kelemen Hunor, în condițiile în care liberalii ar fi cerut portofoliul de la Ministerul Dezvoltării sau de la Mediu. UDMR urmează să se pronunţe dacă este de acord cu renunţarea la un portofoliu la rocada premierilor, în condiţiile în care, spuneau liderii Uniunii, protocolul coaliţiei a fost semnat între PNL şi PSD şi nu îi priveşte pe ei.

Citește și: Cseke Attila, despre scoaterea UDMR de la guvernare. ”Vom aştepta să vedem ce propuneri au partenerii de coaliţie”

Joi după-amiază, liderii PNL, PSD și UDMR merg la Vila Lac ca să discute pe programul de guvernare care va fi lansat odată cu învestirea lui Marcel Ciolacu în funcția de premier.

Pe lângă bătalia pe portofolii în noul guvern, social-democrații și liberalii se bat în măsuri sociale. În timp ce PSD promite că niciun salariu nu va fi mai mic de 500 de euro la finalul anului viitor, liberalii vin cu promisiuni fiscale, precum neimpozitarea celui de-al doilea loc de muncă.

De asemenea, PSD promite scăderea inflației și creșterea puterii de cumpărare, dar și sprijin pentru companii, taxă de 1% din cifra de afaceri pentru companiile mari, eliminarea cumulului de pensii speciale, supraimpozitarea veniturilor mai mari decât indemnizația președintelui, introducerea impozitului progresiv.

Mai mult, social-democrații vor să reducă numărul de ministere și secretari de stat.

În schimb, liberalii vor eliminarea CAS pentru part-time, reducerea progresivă a contribuțiilor sociale pe salarii, neimpozitarea pensiilor mai mici de 3.000 lei și eliminarea scutirilor fiscale în IT și construcții. De asemenea, PNL vrea să continue programele guvernamentale privind ajutorarea persoanelor vulnerabile, programe precum cardurile de energie și voucherele pentru alimente.

Totodată, PNL vrea pact de neagresiune între partide și pact de necolaborare cu AUR.

Premierul Nicolae Ciucă urmează să îşi depună mandatul pe 26 mai, conform protocolului coaliţiei semnat în urmă cu un an şi jumătate,  iar până la finalul lunii să se instaleze la Palatul Victoria noul Executiv condus de premierul PSD.

Liderii coaliţiei discută atât structura Guvernului, care ar urma să aibă mai puţine portofolii precum şi miniştrii care vor face parte din noul Guvern. PNL afirma că doreşte păstrarea protocolului, ceea ce înseamnă că liberalii ar urma să preia Transporturile, Finanţele şi SGG, şi să cedeze Justiţia şi Fondurile Europene. Pe de altă parte, PSD vrea păstrarea Ministerului Transporturilor pentru Sorin Grindeanu. Liberalii afirmă că pentru acest lucru, trebuie să primească două ministere la schimb.

Citește și: Negocieri dure pentru noul Guvern. Adrian Cozma (PNL): Dacă cedăm un minister, va trebui să luăm două în schimb

Se discută şi despre o comasare de ministere, respectiv Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului care să meargă în Ministerul Economiei, iar Ministerul Sportului să intre la Ministerul Familiei şi Tineretului, condus de Gabriela Firea.

Diferenţe între cele două programe electorale: 

 CE ÎȘI ASUMĂ GUVERNAREA PSD

-inflație de 8% în septembrie
-creșterea puterii de cumpărare
-datoria publică sub 46% în 2024
-10% din PIB pentru investiții
-spriin pentru companiile care produc în România

SURSA: document PSD

CE ÎȘI ASUMĂ GUVERNAREA PSD:
ianuarie 2025:
– niciun salariat cu normă întreagă și un copil în întreținere nu va câștiga mai puțin de 500 euro net lunar
-niciun tânăr cu vârsta de 25 de ani, angahat cu normă întreagă, nu va câștiga mai puțin de 500 euro net lunar
-peste 1,5 milioane contracte individuale de muncă, renumerate cu peste 1.000 euro net

 

CE ÎȘI ASUMĂ GUVERNAREA PSD:

-taxă de 1% din cifra de afaceri pentru companiile mari
-fără cumul de pensii speciale
– supraimpozitarea veniturilor mai mari decât indemnizația președintelui
-introducerea impozitului progresiv
-reducerea numărului de ministere și secretari de stat
-fără pensionari speciali angajați în Guvern

CU CE VINE PNL LA NOUL PROGRAM DE GUVERNARE

-0% contribuții sociale pentru al doilea loc de muncă
-eliminarea CAS pentru part-time
-reducerea progresivă a contribuțiilor sociale pe salarii
-toate pensiile pe contributivitate
-neimpozitarea pensiilor mai mici de 3.000 lei

 

CU CE VINE PNL LA NOUL PROGRAM DE GUVERNARE:

-eliminarea scutirilor fiscale în IT și construcții
-reforma taxării proprietății
-menținerea ajutoarelor sociale în energie
-menținerea voucherelor de 50 de euro pentru alimente
-pact de neagresiune între partide
-pact de necolaborare cu AUR

SURSA: Realitatea PLUS