Cseke Attila, despre scoaterea UDMR de la guvernare. ”Vom aştepta să vedem ce propuneri au partenerii de coaliţie”

Liderii coaliției de guvernare vor tranșa miercuri scenariul scoaterii de la guvernare a UDMR. Președinții PNL, PSD și UDMR vor participa la o ședință restrânsă în care vor stabili cum se vor împărți exact ministerele la rotația premierilor.

17 mai 2023, 15:07
Cseke Attila, despre scoaterea UDMR de la guvernare. ”Vom aştepta să vedem ce propuneri au partenerii de coaliţie”
Cseke Attila, despre scoaterea UDMR de la guvernare.

Cseke Attila, despre scoaterea UDMR de la guvernare. Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat marți că UDMR nu a avut încă discuții cu partenerii de Coaliţie privind rotaţia la nivel guvernamentală.

Citește și Conducerile PNL şi PSD, şedinţă înainte de rocada guvernamentală. Se ia în calcul scoaterea UDMR de la guvernare

Cseke Attila, despre scoaterea UDMR de la guvernare

Cseke Attila a transmis că UDMR este dispus totuși, să reducă numărul secretarilor de stat din viitorul Executiv.

„După cum ştiţi, PSD şi PNL au avut discuţii interne. Noi cunoaştem doar ce s-a comunicat. Astăzi va fi o primă întâlnire a Coaliţiei, respectiv, a preşedinţilor celor două formaţiuni politice.

În funcţie de aceste discuţii ne dorim să cristalizăm o structură guvernamentală pentru ceea ce urmează după această rotativă guvernamentală. Am văzut poziţiile celor două formaţiuni. Evident, în limita raţionalului noi suntem dispuşi să discutăm despre reducerea numărului de secretari de stat ca structură guvernamentală.

Vom aştepta să vedem ce propuneri au partenerii de coaliţie, urmând ca în forurile interne ale UDMR să luăm decizia viitoare.

V-aş reaminti că legat de partea aceasta de rotativă, noi nu am fost prezenţi. Această rotativă nu se referă în principiu la ministerele conduse de UDMR, dar, evident, o discuţie raţională, echilibrată, va avea loc în perioada ce urmează. Vom vedea care sunt poziţionările celor două partide şi vom decide şi noi în consecinţă”, a declarat Cseke Attila.

În ciuda tuturor scenariilor privind scoaterea UDMR de la guvernare, după rotativă, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marți că acest lucru este exclus.

„Am prezentat foarte clar mandatul avut de la colegii mei, respectiv structura guvernamentală să fie mai eficientă și mai suplă. Nu am avut discuții să scoatem un partid din coaliție. Sunt ferm convins că zilele următoare o să fie o întâlnire a celor trei președinți și vom finaliza aceste discuții.
Nu am luat o decizie cu privire la comasări, însă decizie e ca următorul guvern să aibă mai puține ministere”, a declarat Marcel Ciolacu.

De aceiași părere este și premierul Nicolae Ciucă care exclude în prezent orice fel de discuție pe această temă. Întrebat dacă PNL cere ieşirea UDMR de la guvernare, premierul Nicolae Ciucă a răspuns: „Nu discutăm despre aşa ceva acum”.

Citește și Ce se va întâmpla cu UDMR după rotativă. Marcel Ciolacu: ”În următoarele zile vom finaliza aceste discuții”