PDL şi PNL au decis să FUZIONEZE. Vor susţine un candidat comun la prezidenţiale VIDEO

Liderii PNL şi PDL au început, miercuri, prima rundă de discuţii pentru formarea unei alianţe de dreapta. La finalul discuţiilor, Vasile Blaga şi Crin Antonescu au anunţat că cele două partide vor să fuzioneze cât mai repede posibil. Pe de altă parte, cei doi s-au arătat rezervaţi în a spune care va fi momentul fuziunii. Chiar dacă nu va reuşi fuziunea până atunci, vor avea un candidat comun la prezidenţiale, desemnat în urma unor cercetări sociologice.

RomaniaTV.net
28 mai 2014, 14:18
PDL şi PNL au decis să FUZIONEZE. Vor susţine un candidat comun la prezidenţiale VIDEO

Liderii PNL şi PDL au discutat ceva mai puţin de două ore la Palatul Parlamentului înainte de a anunţa intenţia celor două partide de a fuziona.

Vom construi împreună un proiect politic comun, de durată pentru alegerile prezindenţiale, pentru alegerile locale şi parlamentare din 2016 care să implice un mare partid de dreapta. Există elemente programatice care ne unesc, există complementaritate şi voinţă politică comună pe care o exprimăm împreună astăzi”, a declarat Crin Antonescu.

La rândul său, Vasile Blaga a arătat că cele două formaţiuni vor avea un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Am decis să avem un candidat unic la alegerile prezidenţiale pe baza unor cercetări sociologice pe care le vom face. Am stabilit ca de mâine grupurile noastre parlamentare să lucreze împreună, ca în teritoriu să se facă majorităţi ale celor două partide (…) Încercăm, pas cu pas, să ajungem la un mare partid de centru-dreapta”, a spus preşedintele PDL arătând că s-a renunţat la ideea unei simple alianţe politice deoarece acestea s-au dovedit neviabil în climatul politic românesc.

Cele două partide vor stabili grupuri de lucru care să organizeze fuziunea în trepte deoarece este un proces dificil, între două formaţiuni puternice. „Sunt partide cu greutate, cu un brand, cu un trecut şi fuziunea durează mai mult (…) Nu am discutate despre principiul parităţii, dar pornim la o discuţie între egali„, a explicat Antonescu.

În mod paradoxal, cei doi preşedinţi nu au semnat nici un document scris pe marginea fuziunii. „Nu o să încheiem o înţelegere scrisă. Mergem pe încredere, lucrând la o fuziunea peste o lună-două sau cât va dura. Aici nu e vorba de încredere între Blaga şi Antonescu, între PNL şi PDL, ci despre o alianţă pentru România”, a conchis Vasile Blaga

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Liberalii sunt reprezentaţi de preşedintele demisionar al partidului, Crin Antonescu, liderul deputaţilor liberali, George Scutaru, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, primarul Bacăului, Romeo Stavarache, liderul de la Prahova, Mircea Roşca, preşedintele CJ Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, şi de liderul PNL Ilfov, Marian Petrache.

Din partea PDL la discuţii participă preşedintele formaţiunii, Vasile Blaga, secretarul general, Gheorghe Flutur, prim-vicepreşedintele Cătălin Predoiu şi vicepreşedinţii Mircea Hava, Gheorghe Falcă şi George Scripcaru.

Înainte de a intra la discuţii, echipa de negociere a PNL a primit un mandat deschis din partea Delegaţiei Permanente pentru discuţiile cu democrat-liberalii.

‘Vom merge în format unu plus cinci, nu am decis componenţa delegaţiei. Delegaţia Permanentă m-a mandatat să desemnez ceilalţi cinci membri ai delegaţiei liberale. Mandatul acestei echipe de negociere este unul deschis, nu are detalii, este probabil o primă discuţie, vedem ce vor şi dânşii, le spunem şi noi ce mai facem. Sigur că aceste lucruri sunt în perfectă coerenţă cu ceea ce noi am exprimat prin diverse alte decizii politice de principiu şi practice, şi anume că dorim o regrupare, o concentrare a forţelor de dreapta, constituirea unui puternic pol de dreapta care să se opună actualului Guvern, actualei majorităţi PSD şi care are evident ca ţintă imediată, prioritară, susţinerea unui candidat comun la Preşedinţia României în toamna acestui an. Alte detalii nu am, mergem acolo pentru a purta această discuţie de început‘, a afirmat Crin Antonescu.

NEGOCIERI pentru alianţa de dreapta. Blaga: Antonescu a învăţat multe. Eu nu reevaluez pe nimeni niciodată

În cursul dimineţii, democrat-liberalii au votat, în şedinţa Biroului Permanent Naţional, demararea negocierilor pentru o alianţă cu PNL.

„Biroul Permanent Naţional a decis cu unanimitate de voturi începerea discuţiilor cu PNL pentru construirea unei alternative pentru România”, a declarat Vasile Blaga, după şedinţă.

Dorim să colaborăm pe termen scurt, mediu şi lung, nu vom avea în vedere doar alegerile prezidenţiale, ci şi pe cele locale şi generale din 2016. Ba mai mult, în timp, dorim construirea a unui singur mare partid pe centru-dreapta în Romania. Salutăm dorinţa PNL de a face parte din mare a familie a PPE şi ne bucurăm că în grupul PPE se vor înscrie şi cei 6 europarlamentari liberali. Discuţiile vor începe după-masă”, a adăugat Blaga.

În ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale din toamnă, Blaga a arătat că această construcţie de dreapta va trebui să aibă un singur candidat.

Antonescu: În PNL există disponibilitatea de a discuta despre o FUZIUNE între partidele de dreapta

PDL are un candidat, unul foarte puternic, Cătălin Predoiu. Împreună cu liberalii vom stabili criteriile după care să avem un singur candidat. M-ar bucura să fie cel al PDL. Vom stabili criterii clare şi obiective, pentru ca această construcţie politică să aibă un singur candidat la prezidenţiale.

Nu poţi impune unui alt partid criterii clare din alt partid. Noi ne-am stabilit candidatul la preşedinţie prin alegeri interne. Această discuţie va avea loc între PDL şi PNL. Acesta este mandatul Biroului Permanent„, a spus Blaga.